Novo mesto: V zvoniku kapiteljske cerkve kmalu na voljo razgledna ploščad

Takšna bo nova pridobitev, ki bo omogočala pogled iz najvišje točke v Novem mestu. (vir: občina)

Pred dnevi so v novomeškem rotovžu podpisali pogodbo o ustanovitvi neprave stvarne služnosti za potrebe ureditve notranjega stopnišča in razgledne ploščadi v zvoniku Stolne cerkve sv. Nikolaja.

Podpisa na rotovžu sta se poleg župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija udeležila tudi  dekan Dekanije Novo mesto in župnik novomeške stolne župnije, Silvester Fabijan, in generalni vikar ter kancler Škofije Novo mesto, prelat Božidar Metelko.

Ob podpisu je župan Gregor Macedoni izpostavil pomembnost novega turističnega produkta, ki bo obogatil novomeško ponudbo in obiskovalcem ponudil izjemne poglede po okolici Novega mesta. “Pogodba je sklenjena za obdobje petnajstih let, v tem času bo Mestna občina Novo mesto upravljala razgledno ploščad, vstopnina za dostop do nje pa bo simbolična.”

Dekan Dekanije Novo mesto in župnik novomeške stolne župnije Silvester Fabijan je poudaril, da je podpis izraz dobrega sodelovanja med Mestno občino Novo mesto in Stolno župnijo:

“S tem se uresničujejo želje, ki so že dolgo obstajale, da bi obiskovalcem Novega mesta pa tudi Novomeščanom omogočali pogled iz najvišje točke v Novem mestu. Prepričan sem, da se bodo mnogi, ki si bodo želeli ogledati cerkev, povzpeli tudi do razgledne ploščadi.” Zadovoljstvo ob podpisu je izrazil tudi prelat Božidar Metelko, generalni vikar ter kancler Škofije Novo mesto, ki je podaril, da gre za pomembno pridobitev Novega mesta.

Razgledišče na zvoniku, ki se bo nahajalo na višini 24 metrov nad tlemi, bo na nivoju zvonov oziroma oken, do njega pa bo vodilo približno 130 stopnic.

Projekt v zunanjost Stolne cerkve sv. Nikolaja ne bo posegal, v notranjosti pa se bo umestilo dvosmerno stopnišče, ter dve vmesni platformi, dostop do razgledne ploščadi je predviden s severne strani zvonika in bo ločen od cerkvenega prostora.

Po podpisu pogodbe in pripravi projektne dokumentacije sledi pridobitev gradbenega dovoljenja in izbor izvajalca. Investicija bo predvidoma znašala med 200 in 250 tisoč evri, dela na Kapiteljski cerkvi pa bi se lahko začela že v začetku poletja.

Ob odprtju, ki bi ga v najboljših pogojih lahko načrtovali za konec leta 2021, bo za občane Novega mesta za določeno obdobje vstop na razgledni stolp brezplačen.

Podpis pogodbe (vir: Mestna občina Novo mesto)

M. D.