Janša: Z današnjim dnem se je začela zadnja tretjina spopada z epidemijo

Janez Janša na enem od številnih obiskov v času epidemije po Sloveniji.

V Slovenijo je včeraj prispela prva pošiljka cepiva zoper COVID-19, danes pa so se po vsej državi pričela prva cepljenja najbolj kritičnih skupin. Predsednik vlade Janez Janša je obiskal največji dom starejših občanov v državi, to je dom starejših občanov Danice Vogrinec v Mariboru.

V domu se je prvi cepil zakonski par, cepljenju je prisostvoval tudi Janša.

Zakonca sta odločitev za cepljenje pospremila z izjavo, da gre za posebno dejanje novega upanja, Janša pa je zakonski par označil kot pogumen, ob tem pa se je z njima pogovoril tudi o njunem doživljanju koronavirusne krize.

Po obisku v domu in prvih cepljenjih oskrbovancev, je Janša nato povedal, da se je z današnjim dnem pričela zadnja tretjina spopada z epidemijo. In da to pomeni začetek konca epidemije.

Če tega cepiva ne bi bilo, bi z dosedanjimi ukrepi zaprtja in omejevanja javnega življenja konec epidemije dočakali šele nekje aprila, a hkrati ne bi bilo zagotovil, da se epidemija ne bi ponovila.

“Pred nami je torej čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, hkrati pa je to tudi čas, ko je ponekod težje biti previden, ker marsikdo misli, da je že vse končano. A ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali.

Vse do takrat pa je treba ohraniti trezno glavo in kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo in kjer je mogoče s hitrimi testi omogočati vsaj delno sprostitve po novem letu in ob tem kombinirati tudi ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej,” je še dejal Janša.

Prihod cepiva v Slovenijo in v celotni Evropi v enaki količini za vse članice EU ne glede na velikost je v tej prvi fazi velik uspeh zahodne znanosti, poleg tega pa je to tudi potrditev razlogov za obstoj Evropske unije. Delitev cepiva, roki in celotna logistika so bile usklajena na zadnji seji Evropskega sveta in vesel sem, da se ta dogovor spoštuje,” je poudaril.

Cepivo, ki je prišlo, je šele prva pošiljka in vsak naslednji teden bomo v Sloveniji dobili nekaj čez 16.000 odmerkov in vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo.”

Povedal je še, da je bilo cepivo, ki je na voljo, v veliki meri rezultat naporov znanosti in odločevalcev v Evropi in deloma v Ameriki. Proizvedeno je bilo v tem prostoru, ne na Kitajskem ali v Rusiji, kar pove veliko o standardih.

Ko gre za tako pomembne stvari, kot so življenja, ne gre samo za to, kdo bo prvi, temveč za to, kdo bo varen, komu zaupamo in gre za to, da se ob uporabi cepiva in podobnih posegov uporabljajo tudi visoki etični standardi.

Premier Janez Janša se je zahvalil vsem, ki so v zadnjih dneh in tednih delali na tem, da je danes povsod po Sloveniji mogoče cepiti najbolj ogroženo skupino.

“Iskrena zahvala vsem sodelavcem na ministrstvu za zdravje in na NIJZ, ki so se trudili za to, da danes vse normalno steče, zahvala tudi stotinam sodelavcev v zdravstvenih domovih in vodstvom domov v domovih za starejše,” je dejal premier.

Čestital je tudi pogumnim oskrbovancev, ki so se danes med prvimi cepili in ki se po cepljenju dobro počutijo.

“Danes, jutri in pojutrišnjem bodo cepljeni vsi, ki so v DSO-jih in podobnih institucijah, kjer je grožnja koronavirusa največja, in ki COVID-19 še niso preboleli,” je poudaril premier Janez Janša.

Izpostavil je tudi, da  je bil spopad z epidemijo  v domovih za ostarele dodatno otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih prav veliko ni bilo vloženega.

“Javna sredstva je treba usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna. Menim, da ni sprejemljivo, da v 15 letih nismo zgradili nobenega novega doma in da smo relativno malo izboljšali standard obstoječih,” je dejal Janša.

Če bi bile kapacitete in standard večji, potem bi bilo žrtev epidemije in okužb med oskrbovanci manjše.

“Vlada bo naredila vse, da bodo v prihodnje vlaganja bistveno večja, zato smo v ta namen zagotovili tudi velik del sredstev iz evropskih skladov,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanje o tem, kdaj se namerava cepiti sam, je Janša dejal, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kakršnega je soglasno določila stroka ne le pri nas, temveč v celotni EU in da se bo cepil takoj, ko pride na vrsto.

Predsednik vlade je primerjal tudi situacijo v domovih za starejše spomladi in v drugem valu.  Na vprašanje o tem, kdaj bo mogoče spet živeti normalno življenje kot pred pojavom virusa, pa je dejal, da pričakujejo, “če bodo napovedi približno realno takšne, kot so, bo samo zaradi cepljenja možno sproščati številne ukrepe konec februarja”.

Izpostavil pa je, da bo tudi po tem, ko bo situacija zaradi cepljenja bistveno boljša, treba ohraniti določene zapore, predvsem na zunanjih mejah EU.

Povejmo še, da sta se danes cepili tudi epidemiologinji dr. Bojana Beovič in predstojnica infekcijske klinike doc. dr. Tatjana Lejko.

Dr. Beovičeva je po cepljenju dejala: “Ves čas epidemije pazim, da govorim realno. Ampak danes pa moram reči, da sem navdušena.”

Prof. dr. Bojana Beovič
Doc. dr. Tatjana Lejko

Vir: Vlada RS (Twitter) in Kabinet predsednika Vlade RS – Pred nami je čas, ko je luč na koncu tunela močnejša

M. D.