Novo mesto: Uradno odprtje prenovljenega Glavnega trga

Prenovljen Glavni trg v Novem mestu (zgornji del). (vir: občina)

V Novem mestu bodo danes odprli prenovljen Glavni trg. Program bo potekal skozi cel dan, vrhunec bo večerni koncert.

 

Praznovanje bodo v dopoldanskih urah začeli otroci novomeških vrtcev, Dolenjski muzej pa pripravlja vodenje po razstavi izkopanin z Glavnega trga. Na večernem koncertu bodo znani novomeški glasbeniki združili moči z izjemnima ljubiteljskima zasedbama – Pihalnim orkestrom Krka in Mešanim pevskim zborom Pomlad. Za živahen večerni utrip pa bodo v Zavodu Grem v mesto poskrbeli z uveljavljeno Nočjo nakupov.

Današnji program je naslednji:

  • Od 9. ure dalje: Program novomeških vrtcev
  • Med 11. in 17. uro: Vodeni ogledi vsako polno uro po razstavi arheoloških najdb z Glavnega trga »Na dobri poti« v Dolenjskem muzeju (vstopnina 3 evre, vodenje brezplačno)
  • Ponudba lokalnih dobrot
  • Od 18. ure: Noč nakupov
  • Ob 19. uri: Koncert MePZ Pomlad in Pihalnega orkestra Krka z gosti: Dan D, DMP, Rudolfovo in Generator

Še potek in finančna plat prenove

Pogodba o prenovi Glavnega trga in dela Rozmanove ulice je bila podpisana avgusta 2017. Obnovitvena dela naj bi po takratnih napovedih trajala dobrih 14 mesecev, to je do oktobra 2018. Načrtovana investicijska vrednost je bila okoli 7 milijonov evrov z davkom na dodano vrednost in 5,8 milijona evrov brez davka. V to so bila vključena tako gradbena dela kot arheološka izkopavanja. Pri tem so pričakovali, da bodo 80 odstotkov vrednosti prejeli iz evropskih skladov.

V teh dneh smo preverili, kako je s tem. Sporočili so nam, da končne cene za prenovo še nimajo. Ocenjujejo pa, da bo “vrednost celotnega projekta nekaj pod 7 milijonov evrov”. Denarja iz evropskih skladov še niso prejeli, pogodba v višini 4,6 milijona evrov je podpisana, denar pa bo nakazan ob končni situaciji (končnem obračunu).

C. R.