Novo mesto: Obeta se novo krožišče ob Kandijski cesti

Križišče Jakčeva in Kandijska cesta, kjer bo zgrajeno krožišče.

Predvidoma po petkovi jutranji prometni konici se bodo v križišču med Kandijsko in Jakčevo ulico v Novem mestu začela dela za vzpostavitev krožišča. Po vzpostavitvi tega bo prišlo do spremembe prometnega režima tudi v Kandijskem križišču.

Novo krožišče bo vzpostavljeno v sedanjem križišču med Kandijsko in Jakčevo cesto. Vzpostavitev pa je odvisna od vremena, saj obsega barvanje talnih in plastificiranih elementov oznak, so sporočili iz Mestne občine Novo mesto. V primeru lepega vremena bo krožišče vzpostavljeno med 17. in 19. novembrom (od petka do nedelje). Dela bo izvajal CGP.

Načrt krožišča in prometne ureditve na Kandijski cesti v Novem mestu.

Iz skice nove prometne ureditve v Kandiji, ki so nam jo poslali iz mestne občine, je razvidno, da bo po novem možen dovoz na večinoma makadamsko parkirišče tudi za vozila, ki prihajajo iz smeri Žabja vas. Doslej zavijanje neposredno s cestišča iz te smeri namreč ni bilo mogoče.

Dovoz na Kandijski most s smeri Kandijske ceste je zaprt.

Po vzpostavitvi krožišča pa bo prišlo do spremembe prometnega režima tudi v Kandijskem križišču. Prednostna smer bo po novem naravnost v smeri bolnišnice (in obratno), pri zavijanju iz Kandijskega mostu pa bodo vozniki morali upoštevati znak stop. Tu gre torej za pomembno spremembo.

Kaj bo to še dodatno doprineslo k prometnim težavam, ki so že zdaj zelo velike, je zaenkrat še neznanka.

Kot je znano je Kandijski most zaprt za vožnjo v mesto. Razlog za to je prenova mestnega jedra. Zato je na tem makadamskem parkirišču ob Kandijski cesti, ob katerem bo zdaj krožišče, omogočeno brezplačno parkiranje za vse, ki s te smeri želijo priti na Glavni trg. Parkiranje je dve uri brezplačno, vendar je treba pri tem uporabiti prenosni telefon, navodila so napisana na parkirnem avtomatu.

Zaenkrat sicer še vedno velja, da naj bi prenova mestnega jedra trajala do jeseni 2018. Gre sicer za prvo faza načrtovanega projekta obnove, ki bo po oceni stala 5,8 milijona evrov (brez davka na dodano vrednost), vsebuje pa tako gradbena dela kot arheološka izkopavanja. Na občini pričakujejo, da bodo 80 odstotkov vrednosti prenove pridobili iz državnih in evropskih sredstev.

Pogodba z izvajalcema del je bila podpisana konec avgusta. Več o tem smo poročali tukaj: novo-mesto-pred-skoraj-6-milijonov-evrov-vredno-prenovo

Iz mestne občine so dodatno sporočili, da predvideni stroški vzpostavite montažnega krožišča znašajo približno 140 tisoč evrov, pri čemer 55 odstotkov prispeva Ministrstvo za infrastrukturo, preostanek pa Mestna občina Novo mesto.

Makadamsko parkirišče ob Kandijski cesti (nasproti stavbe FURS), kamor bo po novem možen dovoz po krožišču tudi iz smeri Žabja vas.

C. R.