Novo: Kaj se dogaja s psi iz Mavrlena pri Črnomlju?

Veterinarji so lastniku nepremičnine na Mavrlenu pri Črnomlju vrnili enega psa, tri bodo vrnili ostalim lastnikom, dva so že usmrtili, psico pa bodo usmrtili po odstavitvi od mladičev. Ostalih šest je v zavetišču in jih bodo oddali v nove domove. Bilo je 13 psov.

Gre za pse pasme pit bull, ki so 12. septembra do smrti ogrizli 71-letno mamo lastnika počitniške hiše na Mavrlenu, kjer sta z mamo tudi stanovala in vzrejala pse. Po navedbah uprave oziroma veterinarjev in veterinarskih inšpektorjev so enega psa lastniku na Mavrlen vrnili pod pogojem, da bosta s psom v naslednjega pol leta opravila predpisano šolanje.

Dva psa, ki sta sodelovala v napadu, so že usmrtili, psico, ki je prav tako sodelovala pri tem, pa bodo usmrtili v roku enega meseca po odstavitvi mladičev.

Inšpektorji so na Mavrlenu našli 13 psov pasem pit bull in xl bull, od tega osem odraslih in pet mladičev. Lastnik petih odraslih psov in petih mladičev je bil po uradnih evidencah lastnik iz Mavrlena, lastnica dveh psov je bila avstrijska državljanka (domnevno njegova partnerka), lastnik še enega psa pa je bil moški iz Krškega.

Po navajanju uprave so zoper lastnike psov že uvedli več postopkov. Očitajo jim kršitve več dolžnosti, med drugim dolžnosti, da mora lastnik psa zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen na predpisan način, dolžnost, da v sedmih dneh od pridobitve psa prijavi pristojni veterinarski organizaciji (mladiča najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti), dolžnost, da z ustrezno vzgojo in šolanjem zagotovi, da žival ni nevarna okolici, in dolžnost, da pri posedovanju več kot petih odraslih živali priglasi gojitev.

Policijska preiskava še ni končana, zato o tem ni znanih več podatkov.

Več o septembrskem napadu smo poročali tukaj: mavrlen