Mavrlen: Je bila to vzreja za pasje borbe?

Z izjavo Splošne bolnišnice Novo mesto: Tako hudih poškodb še niso imeli.

Pasji boji (slika je simbolična, vir: Peticija za ukinitev pasjih borb)

Policija je že leta 2014 prejela prijavo, da naj bi se na Mavrlenu nahajali psi za pasje borbe. Tega takrat niso mogli potrditi. Družina se je v ta kraj po naših podatkih preselila pred kratkim, kupili so vikend in očitno vzgajali pse. Umrla je mati 40-letnika, ki je v preteklosti tudi zamujal s cepljenjem psov, lastnica vsaj dveh psov pa je bila avstrijska državljanka, partnerica 40-letnika. Na mestu grozljivega dejanja so našli 13 psov, pasme bitbul in nekaj najverjetneje xl bull – 8 odraslih in 5 mladičev. Lastniki so bili trije: 40-letnik, partnerica iz Avstrije (2) in moški iz Krškega (lastnik enega).

Policija in ostale pristojne službe še vedno preiskujejo napad psov na območju Mavrlena, v občini Črnomelj. Znano je, da so psi včeraj popoldne napadli 71-letno gospo, ki je čez dobre tri ure umrla v novomeški bolnišnici. Zagotovo so jo napadli trije psi. Policija sicer še vedno ugotavlja, kaj je povzročilo napad psov. Ker ugriz psa še ni opredeljen kot kaznivo dejanje, policija proti lastniku za zdaj še ni ukrepala, ugotavljajo pa morebitne druge nepravilnosti.

Fotografija psov, ki jih je na svojem Facebook profilu objavil lastnik, 40-letni Miha Š. (Facebook)

Danes pa se je razkrilo, da so inšpektorji na kraju našli 13 psov, vse so odvzeli in so jih že predali v pasje zavetišče na Zajčjem vrhu pri Novem mestu. Pse, ki so napadli umrlo, bodo uspavali. O usodi preostalih se bodo odločili po ugotovitvi vseh okoliščin. Nesrečno umrla 71-letnica je mama 40-letnega lastnika psov. Eden od psov, ki so bili na posestvu, ni zaveden v slovenski register psov. Pristojni so nato ugotovili, da je lastnica dve psov avstrijska državljanka, ki je partnerica 40-letnika.

Na današnji skupni novinarski konferenci PU Novo mesto je ugotovitve s področja policije predstavil Robert Perc, vodja Operativno komunikacijskega centa PU Novo mesto, v imenu Območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto pa je nastopil Branko Podpečan.

Povedala sta še, da je bilo 8 odraslih psov čipiranih (označenih) in da je lastnik v preteklosti zamudil nekatera cepljenja. V zadnjih petih letih na tem naslovu niso obravnavali nobenega prekrška ali kaznivega dejanja, ki bi bili povezani s psi.

Je pa Perc razkril, da so leta 2014 preverjali informacijo, da naj bi se na tem naslovu nahajali psi za pasje borbe, kar pa takrat v preiskavi ni bilo potrjeno. Takrat so bili na tem naslovu samo 2 ali 3 psi, je dejal.

Po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu, naj bi se družina oziroma mati in sin na Mavrlen preselila pred kratkim in naj ne bi šlo za belokranjsko družino. Sinova partnerica naj bi živela v Avstriji. Za pse naj bi skrbela predvsem mati, ki so jo včeraj kruto pokončali. Na Mavrlenu sta kupila vikend, prišla naj bi od drugod.

Glede na navedbe Policije, da so leta 2014 preverjali informacije o vzgoji psov za pasje borbe, pa je možno, da sta se mati in sin s psi vred na Mavrlen preselili v tistem letu ali tam približno. Nekateri sicer poročajo, da naj bi se na Mavrlen preselila pred sedmimi leti.

Policija preiskavo nadaljuje z zbiranjem obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Policisti so o dogodku obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca, pri ogledu kraja jim je strokovno pomagala forenzična strokovnjakinja sektorja kriminalistične policije.

Ugotovili so še, da je 40-letnik pse zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe in v slabih higienskih razmerah, kjer so živeli med lastnimi iztrebki. Za omenjeno dejanje mu grozi denarna kazen ali zapor do dveh let.

Tako izjemno hudih in težkih poškodb v SB Novo mesto doslej še niso imeli

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto pa so sporočili, da je bila 71-letna gospa včeraj ob 15.38 uri v Urgentni center Splošne bolnišnice Novo mesto pripeljana v spremstvu reševalne ekipe zaradi izjemno hudih poškodb, ki so nastale kot posledica številnih ugrizov s strani psov.

Po začetni nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru so ugotavljali številne ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah, CT-diagnostika je pokazala izjemne težke poškodbe skeleta, mehkih tkiv in žil. Glede na obsežnost poškodb, predvsem zaradi poškodb velikih žil so pacientko odpeljali v operacijsko sobo, kjer pa je pacientka, kljub velikim naporom celotnega kirurškega in anesteziološkega tima, umrla.

Tako izjemno hudih in težkih poškodb, ki so nastale kot posledica ugrizov domače živali, do sedaj v novomeški bolnišnici še niso imeli. V preteklosti so sicer imeli primere hudih poškodb, ki so nastale kot posledica napada divjih živali oziroma medvedov, nobena pa ni bila tako huda.

Slovenske novice poročajo, da je umrla 71-letna Tatjana Šum, sin pa je Miha.