Novi CT-aparat v Splošni bolnišnici Novo mesto

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V Splošni bolnišnici Novo mesto so bogatejši za nov CT-aparat. Denar za investicijo, vredno okrog 1,5 milijona evrov, je v 70 odstotkih zagotovila vlada, 30 odstotkov pa je plačala bolnišnica.

V SB Novo mesto vsako leto opravijo okrog 10.000 CT-preiskav. Opravljajo diagnostična slikanja vseh delov telesa, največ pa je CT-preiskav glave, trebuha in prsnega koša, kar obsega približno 80 odstotkov vseh preiskav.

Doslej so imeli v bolnišnice en samcat CT-aparat, ki je star 12 let. Vsako leto so zaradi velikega števila opravljenih preiskav morali zamenjati rentgensko cev, kar je pomenilo velike stroške vzdrževanja.

Novi CT-aparat ima vrhunsko tehnologijo, kar za paciente pomeni boljšo diagnostiko, ob nižji obremenitvi z ionizirajočim sevanjem.

Preiskava bo tako za bolnike bolj natančna in bolj varna, ker pa je aparat tudi zmogljivejši, bodo lahko v prihodnje uvedli tudi nove diagnostične preiskave (npr. CT-koronarografijo oz. neinvazivne kardiološko žilne preiskave).

Pregledali bodo lahko več bolnikov. Tako se slednjim iz naše regije na CT-koronarografijo ne bo več treba voziti v druge ustanove, kar je za vse velika pridobitev. Obstoječi aparat bodo še vedno uporabljali, pričakujejo tudi skrajšanje čakalnih dob.

Na fotografiji (od leve proti desni): Srečko Vovko, vodja radioloških inženirjev, Tanja Šubic, dr. med., specialistka radiologije, prim. Milivoj Piletič, strokovni direktor, Simona Volf, pomočnica direktorice za zdravstveno nego, Katarina Drenik, pomočnica direktorice za pravne zadeve, doc. dr. Milena Kramar Zupan, direktorica, Ivan Kos, dr. med., specialist radiologije in vodja radiološkega oddelka.

Vir in foto: SB Novo mesto

C. R.