Iskalna akcija na območju Kastelca

(vir: arhiv)

Operativno-komunikacijski center (OKC) Policijske uprave Koper je bil danes ob 6.20 s strani občana obveščen o opaženjuskupine oseb med Podgorjem in Petrinjami, ki bi lahko bili nezakoniti migranti.

Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj, med drugim tudi vodnik službenega psa, ki je skupino oseb opazil nad tunelom Kastelec. V bližini opaženja sta dve policijski patrulji prijeli skupno 6 nezakonitih migrantov, in sicer 4 državljane Pakistana in dva državljana Indije.

Eden od njih, državljan Pakistana, je policistom po prijetju povedal, da je izgubil sestro, ki naj bi bila po njegovih podatkih stara 6 let.

Policija je takoj po prejetem podatku pričela z izvajanjem iskalne akcije, v katero je bilo vključeno več rednih policijskih patrulj, pridružili pa so se jim tudi policisti Posebne policijske enote, vodniki s službenimi psi, upravljavec drona ter policijski helikopter.

Policisti so pregledovali območje med Črnim Kalom, Kastelcem in Socerbom. Zaprošena je bila tudi pomoč italijanske gorske reševalne službe in policije, ki je v času iskanja pregledovala območje pod Socerbom na italijanski strani meje.

V nadaljnjem postopku s prijetimi migranti so policisti, ob pomoči prevajalca, ugotovili, da je bila informacija o pobeglem otroku lažna, saj v skupini ni bilo nobenega otroka.

Prijete osebe so v razgovorih povedale, da so skupaj v skupini 12 oseb hodili iz Bosne in Hercegovine. 6 moških so na poti preko Hrvaške že prijeli hrvaški varnostni organi, ostalih 6 pa danes slovenski policisti.

Iskalna akcija za domnevno pogrešanim otrokom je bila tako v širši sestavi
prekinjena ob 13.30 uri, to je po skoraj 7 urah od prvega obvestila o skupini migrantov. Tako se iz slovenskih policistov in državljanov norčujejo tujci, ki nezakonito prestopijo državno mejo.

C. R.