Nika Kovač pisala Janezu Janši: “Janez, zadnje dni mi je bilo težko”

Nika Kovač in in Tadej T. Vatovec, vodja poslanske skupine Levica, še iz časov, ko je bila Kovačeva aktivna članica Levice.

Znana politična aktivistka politične levice Nika Kovač, kot kaže, veliko pozornosti posveča predsedniku SDS Janezu Janši, čeprav mu pogosto sama očita, da se preveč ukvarja z njo. Včeraj mu je napisala celo pismo, v katerem mu je potožila o nekaterih najbolj osebnih strahovih, pri tem pa ga celo prijateljsko tikala, saj sta menda še včeraj skupaj pasla ovce.

 

“Janez, pišeš o meni, izdeluješ kolaže, me žališ in potvarjaš resnico. Pogosto. Vsak dan. Včasih vsako uro. Včasih na sreči samo parkrat na teden,” začenja svoj zapis Kovačeva. “Toliko se ukvarjaš z mano, da imam občutek, da te lahko tikam in kličem po imenu,” je nadaljevala.

Nato je razkrila svoje najintimnejše občutke, zakaj to počne. “To počnem, ker tako lažje razblinim grozo, ki jo čutim, ko se 64-letni moški obsedeno ukvarja z več kot pol mlajšo žensko. Utrujena in naveličana sem tega,” je potožila.

Poočitala mu je, da jo še vedno po nemarnem označuje kot članico Levice in se zmotila, ko mu je zagotovila, da minister za delo Simon Maljevac ni več ustanovitelj inštituta Inštituta 8. marec. Namreč, ko si enkrat ustanovitelj, neustanovitelj več ne moreš biti, saj se zgodovine za nazaj pač ne da spreminjati. “Pozabiš tudi omeniti, da sem na zadnjih volitvah volila LMŠ. Z inštitutom smo medtem vodili kampanje proti ukrepom različnih vlad. Sodelovali z različnimi strankami: SD, SAB, Levico, Svobodo, LMŠ in celo NSi,” je priznala še kolaboracijo NSi z levo politiko.

Nato je še nadaljevala o svoji bolečini. “Janez, zadnje dni mi je bilo težko. V inštitutu smo se znova znašli v vlogi dežurnih težakov. Opozarjamo na nepravilnosti vlade, poskuse privatizacije zdravstva, jezni smo zaradi manipulacij, vezanih na zagotavljanje brezplačnih kosil za revne otroke. Na nas so zato jezni ljudje, ki so nas včasih podpirali. V nos gremo novi skupini ljudi,” je potožila, nato pa še nekaj razpredala o zapisih naslovnika pisma.

Na koncu je sledil še v usodo vdan melanholičen poziv: “Janez, zdaj pa nehaj izgubljati energijo zame. In se raje osredotoči na stvari, ki te bodo veselile. Nika”

Kaj na pismo pravi predsednik SDS Janez Janša še ni znano. Bi jo pa lahko za začetek vsaj malo potolažil in ji lepo pojasnil, da pač ne hodiš v ogenj po žerjavico, če se nisi pripravljen tudi opeči.

Ime Nike Kovač na seznamu za člane sveta stranke Levica.

A. V.