Javnomnenjska anketa: SDS že praktično ujela Gibanje Svoboda

(vir: arhiv)

Anketa javnega mnenja agencije Parsifal kaže padec podpore stranki Gibanje Svoboda in Novi Sloveniji (NSi). Vzpon beležita SDS in SD.  

Če upoštevamo zgolj opredeljene volivce, bi Gibanje Svoboda dobilo 33,2 odstotka glasov, SDS 31 odstotka glasov, SD 13,6 odstotka glasov, Levica 10 in NSi 9,1 odstotka.

Pri Gibanju Svoboda je opazen izrazit negativen trend vse od junija 2022, ko je pri 43,26-odstotni podpori dosegla svoj vrhunec. Od tedaj so vse Parsifalove meritve, z izjemo ene (marca 2023), beležile konsistenten padec podpore.

Stranka SDS beleži stabilno podporo, ki je v času trenutne vlade dosegla najvišjo podporo oktobra 2022, čemur je sledil rahel padec podpore in sedaj ponovni vzpon.

Podpora raste Socialnim demokratom, rast podpore skrajni stranki Levica se je umirila. Podpora stranki NSi upada. V času trenutne vlade je po Parsifalovih meritvah dosegla vrh podpore oktobra 2022, nato pa se je začel njen padec. Padec v tokratni anketi je zabeležilo tudi Ruparjevo gibanje Glas upokojencev, ki tokrat ne bi prestopilo parlamentarnega praga.

Vlade ne podpira 47,2 odstotka anketirancev, podpira pa 44,5 odstotka.

Anketa je potekala med 5. in 8. junijem 2023. Na vprašanja je odgovarjalo 725 polnoletnih prebivalcev Republike Slovenije.
Več: Anketa
A. L.