Nezaslišano: Vlada SMC, SD in DeSUS proti mladim ter kmetom

Srednja kmetijska šola Grm Novo mesto (Sevno pod Trško goro).

Vlada, ki jo sestavljajo ministri in ministrice iz strank SMC, SD in DeSUS, je danes glasovala proti predlogu za ustanovitev samostojnega visokošolskega zavoda Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto.

Vlada nasprotuje predlogu Odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, ki sta ga državnemu zboru predložila poslanca Tomaž Lisec in Anja Bah Žibert. Predlog pa je v širšem dolenjskem in belokranjskem prostoru naletel na veliko odobravanje.

Takšno je današnje sporočilo po seji vlade, v kateri sedijo ministri in ministrice iz vrst strank SMC (vodi jo Miro Cerar), SD (vodi ga Dejan Židan) in DeSUS (vodi ga Karl Erjavec).

Vladajoči ocenjujejo, da ni potrebe po ustanovitvi novega visokošolskega zavoda, saj “da so tovrstne študijske vsebine obširno zagotovljene znotraj javne mreže oziroma dveh javnih univerz”. To pomeni, da vladajoči mladino iz domačega okolja pošiljajo drugam, nasploh pa gre za program, ki se kot edini v državi izvaja prav in edino na Grmu. Zato je današnja vladna odločitev za dolenjsko, belokranjsko mladino in širše nekaj nepredstavljivega. Vladajoči pa so vnovič dokazali, kako malo jim je mar za kmetijstvo in podeželje na Slovenskem. Mladi, ki študirajo na Grmu, tovrstni študij namreč plačujejo. Po predlogu navedenih poslancev (Bah Žibertove in Lisca) plačevanje ne bi bilo potrebno.

Več o tem smo poročali tukaj: studij-na-visoki-soli-za-upravljanje-podezelja-grm-ne-sme-biti-placljiv/

O predlogu za ustanovitev samostojnega visokošolskega zavoda, h kateremu je vlada danes dala negativno mnenje, bo odločal še državni zbor. Stvari bomo spremljali in poročali, kako bodo tam glasovali poslanci iz posameznih političnih strank.

C. R.