Metlika: Imenovanje županove žene za direktorico Doma starejših občanov

Vir: YouTube

Objavljamo, kaj se je dogajalo na seji metliškega občinskega sveta, kjer je Mojca Stopar Zevnik soglasje k imenovanju za direktorico Doma starejših občanov Metlika v največji meri pridobila z glasovi svetnikov iz svoje politične stranke, SD. To je stranke, kjer sta se oba z možem, zdajšnjim županom, leta 2014 potegovala za glasove volivcev in volivk. Občinsko vodstvo je odločalo še o enem soglasju, kjer pa so ravnali precej drugače kot v primeru Stopar Zevnikove, ko so to spravili v privilegiran položaj.

Metliški občinski svet je na seji, ki je bila prejšnji teden, odločal o soglasju k imenovanju Mojce Stopar Zevnik za direktorico Doma starejših občanov Metlika (DSO). Njeno imenovanje je že doslej povzročilo veliko pomislekov, saj gre za ženo metliškega župana Darka Zevnika, ki doslej, kljub temu, da ni najmlajša, v socialnem varstvu ni imela še niti dneva delovne dobe. Hkrati je veliko pomislekov zaradi njenih in njunih političnih povezav. Ob tem, ko sta oba z možem na zadnjih lokalnih volitvah leta 2014 kandidirala na listi SD, tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vodi ministrica Anja Kopač Mrak, ki pripada stranki SD.

Številni v tem zaznavajo pomembne politične povezave, z drugimi besedami, očitki gredo v smer, da gre za povezano politično kadrovanje in klientelizem.

Pomisleki so tudi zato, ker so se na razpis za direktorja DSO prijavile tri kandidatke. Dve, Stopar Zevnikova in Ivica Lozar, sta si bili v pogojih, kot smo lahko izvedeli doslej, enakovredni, tretja – Andreja Draginc – pa je izstopala, saj ima bistveno višjo stopnjo izobrazbe, hkrati pa so tudi njene delovne izkušnje drugačne od izkušenj ostalih dveh kandidatk. Drugačne so v tem, da je te pridobivala na področju, ki gredo v prid vodenja DSO. Kljub temu so člani Sveta DSO Metlika (vodi ga Dragica Valenčič, sicer upokojena dolgoletna ravnateljica črnomaljskega vrtca) vztrajali, da je kot najprimernejša za direktorico prav Mojca Stopar Zevnik. Kot je tudi sama povedala na seji občinskega sveta, potrebnih izkušenj res nima. Znano je sicer, da je zaposlena v Petrolu in to ne na vidnem vodilnem delovnem mestu.

KPK so svetniki SD na seji ignorirali

Z imenovanjem Mojce Stopar Zevnik se že nekaj časa ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Po podatkih, ki smo jih pridobili, je tudi o tem tekla beseda na seji metliškega občinskega sveta. Izpostavljeno je bilo namreč vprašanje prijave, vendar so svetniki ne glede na to opravili glasovanje o soglasju.

Domnevno zagotovljena moževa oz. županova nepristranskost

V tem delu je župan vodenje seje predal podžupanji, sam pa se je presedel v prvo vrsto. S tem naj bi domnevno zagotovil nepristransko vodenje seje in odločanje. Za soglasje Stopar Zevnikovi so nato glasovali vsi navzoči svetniki iz vrst SD. Maja Štubljar, članica SD, pa na seji ni bila navzoča. Proti soglasju sta glasovala le dva člana SDS, tretji svetnik, Jože Zupanič, pa je bil zaradi zdravstvenih razlogov odsoten.

Nekaterih na sejo ni bilo

Sejo je sicer zaznamovala tudi nizka prisotnost svetnikov. Navzočih je bilo le 13 svetnikov od 19. Poleg že omenjenih Štubljarjeve iz SD in Zupaniča iz SDS so bili po pridobljenih podatkih odsotni še naslednji: Martina Legan Janžekovič iz SLS, Anton Gerkšič iz SMC, Željo Hudorovac, ki v občinskem svetu zastopa romsko skupnost, in Jože Cajnar iz SLS. Cajnar je celo predsednik občinske kadrovske komisije oziroma Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, kjer pa je glasoval za izdajo soglasja k imenovanju Stopar Zevnikove za direktorico DSO. Komisija je bila namreč soglasna pri podaji tega soglasja.

Soglasje s podporo svetnikov iz vrst SD

Razvidno je torej, da je Mojca Stopar Zevnik soglasje v občinskem svetu prejela predvsem zaradi glasov stranke SD, kjer so vsi glasovali za njo (razen odsotne Štubljarjeve). Na tej listi pa je leta 2014 za občinski svet kandidirala tudi sama. Za Stopar Zevnikovo je kot predsednik komisije posredno glasoval tudi Jože Cajnar iz SLS, četudi ga na seji občinskega sveta ni bilo.

Od navzočih 13 svetnikov (od skupno 19) je za izdajo soglasja glasovalo 10 svetnikov, dva pa sta bila proti. To pomeni, da je Stopar Zevnikova prejela glasove 52 odstotkov vseh občinskih svetnikov.

Še soglasje strankarske ministrice, pa bo

Zdaj je na potezi še ministrica Anja Kopač Mrak, ki pa zaradi odstopa predsednika vlade Mira Cerarja (tako kot ostali v vladi) opravlja zgolj še t. i. tekoče posle. Včeraj smo ministrstvo vprašali, ali so že prejeli vlogo za izdajo soglasja in ali je ministrica to že izdala. Prejeli smo odgovor, da je ministrstvo v tem tednu že prejelo vlogo, čakajo pa še na mnenje občine. Glede na dogodke sicer ni dvoma, da jim občina tega ne bo posredovala. Kot tudi ni dvoma, da Anja Kopač Mrak svoji strankarski kolegici ne bo izdala potrebnega soglasja. Ko bo to izdano, pa bo svet DSO imenovanje samo še dokončal.

Kako je z odločitvijo KPK?

Komisija za preprečevanje korupcije prijavo, ki jo je prejela že pred več tedni, še vedno obravnava, do zaključka postopka pa ne morejo posredovati nikakršnih vsebinskih informacij. Niti tega ne, v kateri fazi odločanja je postopek, so nam sporočili včeraj.

Za konec dodajmo še zanimivost s seje občinskega sveta. Svetniki so na seji odločali tudi o imenovanju Željke Janjac za ravnateljico Osnovne šole Metlika. Tudi njej je komisija, ki jo vodi Jože Cajnar, sicer direktor KZ Metlika in član SLS, tako kot Stopar Zevnikovi, soglasno izrekel podporo. Kljub temu so na sejo občinskega sveta povabili obe prijavljeni kandidatki za ravnateljico, svetnikom sta se obe tudi predstavili.

V primeru odločanja o soglasju Mojce Stopar Zevnik pa ostalih dveh kandidatk na sejo občinskega sveta niso povabili. S tem je metliško občinsko vodstvo ostalima dvema kandidatkama za vodenje DSO Metlika onemogočilo predstavitev, županovo ženo pa so spravili v privilegiran položaj.

J. M.

(naslovna foto: YouTube)