“Nezakoniti migranti so naslednje potencialno žarišče”

V BiH čaka okoli 6000 migrantov, na grško-turški meji je utaborjenih okoli 4600 migrantov, ki so jih za 14 dni umaknili v bližnjo karanteno. (Na fotografiji migranti v Bihaću, vir: klix.ba)

V teh dneh potekajo intenzivni pogovori o podelitvi večjih pooblastil vojakom pri varovanju slovenske južne meje. To podpirajo v vseh večjih občinah ob meji (Novo mesto, Črnomelj, Šentjernej), Združenju občin Slovenije, ki vključuje 115 občin, predsedniki države, vlade in državnega sveta ter vse koalicijske stranke (SD, SMC, DeSUS in NSi) z opozicijsko SNS. V LMŠ končne odločitve še niso sprejeli.

Proti pa so v SD (predsednik Dejan Židan), Levici (koordinator Luka Mesec) in SAB (Alenka Bratušek).

Notranji minister Aleš Hojs se je v tem tednu srečal s predstavniki vseh poslanskih skupin v državnem zboru, namen je bil dogovor o podpori večjim pooblastilom Slovenski vojski pri varovanju državne južne meje.

Gre za tako imenovani 37.a člen Zakona o obrambi, po katerem bi vojakom ob meji začasno, največ za tri mesece, podelili takšna pooblastila kot jih imajo policisti ob meji.

Minister je sinoči povedal, da bodo predlog za aktivacijo 37.a člena na ministrstvu dopolnili s predlogi posameznih poslanskih skupin, vlada bi to lahko potrdila že v ponedeljek ali torek, nato naj bi stekel tudi postopek za potrditev v državnem zboru, sam pa ima dober občutek.

Predlog mora v državnem zboru podpreti 60 od 90 poslancev, zato morajo za to glasovati tudi poslanci iz vrst opozicije.

Aktivacijo 37.a člena podpirajo tudi: Borut Pahor, predsednik države, Janez Janša, predsednik vlade, Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta.

To podpirata tudi Igor Lukšič, nekdanji predsednik SD, in Emil Rojc, član SD in župan Občine Ilirska Bistrica.

Podporo večjim pooblastilom vojakom ob meji so na vprašanje našega portala o tem izrazili tudi v Občini Črnomelj, Mestni občini Novo mesto in Občini Šentjernej.

Večja pooblastila podpirajo tudi v Združenju občin Slovenije, v katerega je vključenih 115 slovenskih občin. Predsedstvo združenja je včeraj vlado in državni zbor pozvalo k čim boljšemu nadzoru na južni meji, da ne bodo obmejne občine “postale žep za okužene ilegalne migrante”. Zapisali so, da imajo slovenski policisti največ težav pri vračanju migrantov na Hrvaško, saj jih lahko vrnejo samo s potrdilom o neokuženosti s koronavirusom.

“Če ne bo zagotovljeno povečano varovanje naše južne meje, se žal lahko zgodi, da bi se vsi napori, ki jih pristojni vlagajo v zajezitev širjenja okužb s korona virusom, izničili,” so še zapisali.

V SD, ki jo vodi Dejan Židan, večjim pooblastilom vojakom ob meji nasprotujejo, tako je glasovalo tudi celotno predsedstvo stranke. Židan je nato dejal, da v stranki trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski, navedbe o aktivaciji vojske pa da razumejo kot »najavo represije«.

Proti so tudi v Levici, po njihovem naj bi bil tak ukrep pretiran, nepotreben in celo protiustaven.

V SAB pa ocenjujemo, da “v tem trenutku še niso izpolnjeni vsi pogoji za aktivacijo tega člena“.

Ker se v SD in Levici izgovarjajo tudi na to, da naj bi bila uvedba 37.a člena zakona ustavno in zakonsko sporna, je minister Aleš Hojs o tem pridobil še mnenje pravosodne veje oblasti

Vrhovni državni tožilec Drago Šketa je podal mnenje, da bi aktivacija 37.a člena Zakon o obrambi bistveno pripomogla k obvladovanju nelegalnih prehodov, zmanjšanju števila kaznivih dejanj in večji javni varnosti. Meni tudi, da v trenutnih razmerah aktivacija tega člena nikakor ni ustavno sporna.

Dr. Matej Lahovnik, vodja strokovne skupine pri vladi, ki je za vlado pripravila predloge ukrepov po t. i. mega korona zakonu, ki ga vlada potrjuje te dni, pa je zapisal: “Tisti, ki v teh razmerah ne vidijo razlogov za vojsko na južni meji, naj bodo konsistentni in naj predlagajo ukinitev vojske in nato še države, ker če je zdaj ne rabimo v podporo ekstremno obremenjeni policiji, potem kdaj?!”

Ob tem zaključimo z besedami priznanega zdravnika dr. Blaža Mrevljeta, ki že dolgo (in pravočasno) opozarja na nevarnosti koronavirusa. Na Twitterju je zapisal, da so koncert Bocellija, tekmovanje na Vitrancu in v Planici, kar so bili pospeški epidemije bolezni Covid-19, “uspeli preprečiti še pravi čas.

“Če ne zapremo neprodušno južne meje za ilegalne migrante, ki so naslednje potencialno žarišče, ki se premika proti nam in se zgodi, izstavite račun strankam SD, Levica in SAB.”

J. M.