Neverjetno: Vrhovno sodišče izpustilo obsojene v zadevi Balkanski bojevnik!

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je danes vrhovno sodišče presodilo, da so bili dokazi v zadevi Balkanski bojevnik pridobljeni nezakonito in je zato razveljavilo sodbo kariernim tihotapcem mamil.

Za razveljavitev sodbe, v kateri je bilo več tihotapcev mamil obsojenih na dolge zaporne kazni, so glasovali Branko MaslešaKristina OžboltMitja Kozamernik in še ena sodnica, proti je bila sodnica Barbara Zobec.

Po neuradnih informacijah so tihotapci mamil že odkorakali na prostost, med njimi tudi prvoobtoženi Dragan Tošić.

Spomnimo. Vpleteni v zadevi Balkanski bojevnik so  trgovali s kokainom, organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja. Trgovali so “na veliko”. Drogo so (tudi prek Južne Afrike) tihotapili v Slovenijo in nato Italijo, poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem. V akciji, v kateri so obtožene aretirali, je sodelovalo več držav.

V sojenju so bili obtoženi obsojeni na dolge zaporne kazni. Na prvostopenjsko sodbo so se od 13 obsojenih vsebinsko pritožili štirje, med njimi prvoobtoženi Dragan Tošić, ki je dobil 16 let in pol zapora, a mu je višje sodišče znižalo kazen na 15 let.

Višje sodišče je leta 2019 znižalo tudi kazen: Draganu Bjelkašu, ki je bil na prvi stopnji prav tako obsojen na 16 let in pol zapora, so kazen znižali na 14 let zapora, Jakobu Remškarju na 10 let zapora (z 11 let in pol), Mirzetu Luceviću na pet let zapora (s šestih let in pol), Suzani Remškar pa na leto zapora (s 13 mesecev zapora). Sledila je pritožba na Vrhovno sodišče RS. In danes so zunaj.

Demokracija