Nas je novi notranji minister želel pretentati?

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v drugi polovici marca skupaj z najožjima sodelavkama v prostorih ministrstva sprejel predstavnika iniciative Glas ljudstva Jašo Jenulla. (vir: MNZ)

V drugi polovici marca nas je ministrstvo za notranje zadeve, ki ga po novem vodi (nekdanji Šarčev) Boštjan Poklukar, prek spletnih portalov pozivalo, naj kot lastniki nepremičnin preprečimo fiktivne prijave in od upravnih enot zahtevamo izpis oseb, ki so prijavljene na naših naslovih.

Zahtevani izpis ni bil zastonj, prek e-uprave so zahtevali vnaprejšnje plačilo 3 evre po dokumentu. Ob, recimo, milijon lastnikov nepremičnin v državi, bi tako Golobova vlada od državljanov dodatno pokasirala 3 milijone evrov.

Na to, da gre pri tem za norost, je v državnem zboru v razpravi 29. marca opozarjala tudi poslanka Anja Bah Žibert, izvoljena na Dolenjskem.

Resničnost prijave prebivališča dolžne preverjati upravne enote – po uradni dolžnosti

Da je imela prav, je v teh dneh potrdila tudi vlada. V odgovoru na poslansko vprašanje Alenke Helbl je pojasnila, da so resničnost prijave prebivališča in s tem morebitne zlorabe prebivališč dolžne preverjati upravne enote. Prijava prebivališča pa je možna le na upravni enoti, kjer se nekdo namerava prijaviti (pred junijem 2021 je bilo to možno na kateri koli upravni enoti v državi).

Podlaga za odkrivanje in saniranje fiktivnih (navideznih) prijav prebivališč po uradni dolžnosti je sprememba Zakona o prijavi prebivališča, ki jo je pripravila prejšnja, Janševa, vlada in se je začela uporabljati 27. junija 2021. Namen spremembe je bil prav preprečevanje sistemskih fiktivnih prijav.

Janševa vlada je leta 2021 določila tudi ustrezne podlage za lažje delo upravnih enot. Določila je ustrezno rabo dela stavbe, ki mora biti stanovanjska oz. namenjena nastanitvi. Določila je tudi površinske standarde za prijavo prebivališča in omogočila, da lahko v posameznih primerih upravna enota v skrajšanem upravnem postopku zavrne prijavo prebivališča z odločbo. Na kratko: če ni določene hišne številke ali številke stanovanja, ni ustrezne rabe, površinski standardi niso ustrezni, upravna enota z odločbo zavrne prijavo prebivališča.

V vseh postopkih je upravna enota po uradni dolžnosti dolžna ugotoviti dejansko stanje in v ta namen ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo.

Upravne enote morajo v ugotovitvenih postopkih sodelovati s Policijo in drugimi državnimi organi (centri za socialno delo, Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Geodetsko upravo Republike Slovenije in drugimi), organi pa se morajo medsebojno obveščati tudi o sumih fiktivne prijave ter pristojnim upravnim enotam podajati predloge za uvedbo postopkov ugotavljanja stalnega oziroma začasnega prebivališča.

Kaj je želelo ministrstvo za notranje zadeve z Boštjanom Poklukarjem doseči s tem, ko naj bi sami poizvedovali, kdo vse je mimo naše vednosti prijavljen na našem naslovu in za to še plačati? Odgovora (še) ne poznamo, dejstvo pa je, da je Poklukar izredno naklonjen tudi nezakonitim migrantom, ki seveda potrebujejo prebivališče (začasno ali stalno) kjerkoli v Sloveniji.

Glede na to, da je Poklukar zelo kmalu po imenovanju in pred pozivanjem državljanom, naj na svojih naslovih iščemo vsiljivce, sprejel tudi predstavnika iniciative Glas ljudstva, Jašo Jenulla, pa lahko tudi sklepamo, da za vsem tem stoji še kaj drugega.

Leta 2022 je začasno prebivališče prijavilo 272.086 posameznikov ter stalno prebivališče 101.147 posameznikov. Skupno je bilo v preteklem letu izvedenih 373.233 prijav prebivališč.

Vir: ImisnetAgent (dz-rs.si)

Tako je ministrstvo prek družbenih omrežij odgovornost za fiktivne prijave v naših prebivališčih skušalo prevaliti na državljane. (Vir: MNZ, FB, objava 26. marec 2023 ob 9. uri). V bistvu pa je to naloga upravnih enot – po službeni dolžnosti.

M. D.