Najvišje plače v vzgoji in izobraževanju

Branimir Štrukelj, kandidat Levice in podpornik petkovih protestov, je sindikalni boj izrabljal za političnega, v času covida je dnevno vpil, danes molči. (vir: arhiv)

V vzgoji in izobraževanju bodo danes stavkali, stavko organizira Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki ga vodi Branimir Štrukelj. V sindikatu zahtevajo predvsem sklenitev sporazuma o plačilu dodatnega dela in ovrednotenju izpostavljenosti tveganjem zaposlenih za čas obvladovanja epidemije covida-19 ter zvišanje plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju za kar 6 plačnih razredov, kar pomeni cca 25 odstotkov.

V obdobju 2019–2021 so se plače v javnem sektorju povečale za 14,8 odstotka, v  zasebnem sektorju za 10,8 odstotka.

V visokošolskih zavodih je bila decembra najvišja plača 10.456 evrov, prejel jo je visokošolski učitelj Medicinske fakultete Ljubljana. Na seznamu ni nobenega iz naše regije, 50. najbolje plačani je prejel 6.787 evrov plače.

Najbolje plačani v osnovnih in srednjih šolah je prejel 6.184 evrov plače, gre za učitelja v Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor; 49. najbolje plačani je prejel 4.301 evrov.

Na seznamu so tudi naslednji najbolje plačani:

  1. mesto: Osnovna šola Grm, knjižničar, učitelj: 5.415 evrov
  2. mesto: Srednja šola Črnomelj, učitelj, razrednik: 4.560 evrov
  3. mesto: Osnovna šola Dolenjske Toplice, svetovalni delavec, učitelj: 4.439 evrov
  4. mesto: Srednja šola Črnomelj, učitelj – razrednik: 4.414 evrov

50 najbolje plačanih v vrtcih: Najvišjo plačo je prejel pomočnik ravnatelja vrtca v Škofijah, 5.505 evrov; 50. najbolje plačani je prejel 3.303 evrov.

Na seznamu je tudi več zaposlenih v vrtcu Pedenjped.

V nadaljevanju objavljamo po 50 najvišjih bruto plač v visokošolskih zavodih, srednjih in osnovnih šolah ter vrtcih – izplačanih za mesec december 2021:

VISOKOŠOLSKI ZAVODI:

SREDNJE IN OSNOVNE ŠOLE:

VRTCI

Vir: siol.net

M. D.