Najbolje ocenjeni krof iz Novega mesta

Najbolje ocenjeni klasični krofi 2023 (Vir: TGZS)

Že tretje leto zapored je potekalo ocenjevanje za Naj krof Slovenije, ki ga organizira Turistično gostinska zbornica Slovenije. Včerajšnji dogodek je potekal v Centru kulinarike Kult316, BIC Ljubljana.

Na prireditvi so ocenjevali več kot 30 krofov, večino klasičnih, nekaj pa tudi inovativnih.

Pri klasičnih krofih so tokrat najboljšega pripravili v Domu starejših Novo mesto. Lani so bili najboljši v pripravi inovativnega krofa.

Naj klasični krofi:

1. Dom starejših občanov Novo mesto
2. Slaščičarna Emilija, Idrija
3. Terme Banovci

Med inovativnimi krofi so letos največ pozornosti vzbudili krofi z različnimi polnili, npr. medom, medico, cimetom, slanino, žajbljem, janežem, bučnim oljem, čilijem …

Inovativni krof:
1. BIC Ljubljana, slaščičarstvo (sivka, med, smetana)
2. Jasna Chalet Kranjska Gora (holandska omaka in slanina)
3. Dom starejših občanov Novo mesto (jabolčno polnilo)

Ponudniki so krofe po hitri pošti poslali v Ljubljano, strokovna komisija v sestavi Tomaž Vozelj (predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije), Alenka Kodele (priznana slaščičarka in predavateljica na BIC) in Urška Strnad (vodja prodaje v Gostinskem podjetju Trojane) pa je ocenila prispele krofe v kategorijah klasični in inovativni krof.

Tomaž Vozelj ocenjuje, da se kakovost krofov iz leta v leto izboljšuje, kar sicer veseli, je pa zato izbor najboljših krofov zahtevno delo.

Ocenjevanje je potekalo tako, da so si žiranti krof najprej ogledali in ocenili njegovo zunanjost, zapečenost in venček, ga nato prerezali in ocenili prožnost testa ter razporejenost in količino polnila, nato pa ga nazadnje še povohali in pokusili.

Zmagovalni klasični krof, DSO Novo mesto
Najbolje ocenjeni inovativni krof 2023 – polnilo sivka, med in smetana (BIC Ljubljana)

Čestitamo vsem ponudnikom, ki so se potegovali za letošnji naziv Naj krof Slovenije 2023, katerega je podprla Slovenska turistična organizacija!

A. L.