Na ministrstvu za finance popoln kolaps

Klemen Boštjančič

Vlada naj bi danes predvidoma potrdila predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Pripravo so začeli že pred časom, o spremembah so razpravljali že na ponedeljkovi vladni seji. Proračuna za 2024 in 2025 morajo v državni zbor, tako kot vsako leto, poslati najpozneje do 1. oktobra.

Po naših podatkih pa na ministrstvu za finance vlada popoln kolaps – od načina priprave do sodelovanja z ministrstvi in neupoštevanju navodil.

Minister Klemen Boštjančič ne ve, za kaj gre, državna sekretarka Saša Jazbec pa naj bi bila na koncu z živci, opozarjajo naši viri s finančnega ministrstva.

Klemen Boštjančič je minister iz stranke Gibanje Svoboda in nasploh velja za enega najslabših členov te vlade. Kot enega najslabših direktorjev v zgodovini so ga v preteklosti ocenili tudi v Adrii Airways. Navajali so, da je pomembno prispeval, da je šel ta letalski prevoznik v stečaj.

Dobro obveščeni viri o Klemnu Boštjančiču sicer pravijo, da je dokaj neškodljiv, po drugi strani pa idealen ubogljivi izvrševalec naročil zdaj že nekdanjega predsednika uprave Modre Zavarovalnice Boruta Jamnika in zdajšnjega predsednika državne SID banke, ki bo upravljala tudi s skladom za obnovo po poplavah.

Boštjančič se je v preteklosti skupaj z ženo močno aktiviral pri ustanavljanju stranke Jureta Lebna, ki jo je nato prevzel Robert Golob. Vir je razkril, da so se ob nastajanju stranke akterji pogosto srečevali pri Boštjančiču doma, v Dravljah (kjer ima hišo z bazenom). Pisarno je imel v precej prestižnem mestu – v Vegradovi Rotondi, kamor se je vozil z jaguarjem. V Vegradu je bil predsednik nadzornega sveta, v času, ko je šlo podjetje v stečaj.

Pred prihodom na finančno ministrstvo je bil Boštjančič predsednik upravnega odbora Save, skupaj s članom upravnega odbora Save in nekdanjim bankirjem Matejem Naratom. Po mnenju nekdanjega zaposlenega naj bi v času njegovega vodenja znotraj sistema Save izpuhtelo neznano kam 500 milijonov evrov.

Spomnimo še na objave, v katerem so mediji navajali, kdo vse je takratni novinarki portala Necenzurirano Vesni Vuković (prek SEE M. & C., d. o. o.) in zdajšnji generalni sekretarki Gibanja Svoboda nakazoval denar. Poleg GEN-I v času, ko je tega vodil Golob in so Vukovićevi nakazali 103 tisoč evrov, je 34 tisoč evrov prek svoje zasebne družbe Brio svetovalni center, d. o. o., nakazal tudi Boštjančič.

M. D.