Na jubilejnem 30. pohodu po Jurčičevi poti množično voščili pisatelju za 180. rojstni dan

Pohoda so se udeležili tudi Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica, Marko Lotrič, predsednik državnega sveta, in evropska poslanka Romana Tomc.

Že tridesetič so se na prvo soboto v marcu, ljubitelji slovenske literature, pohodništva in kulturne dediščine podali po šolskih sledeh velikega slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča, od Višnje Gore do Muljave. Na letošnjem jubilejnem pohodu se je pisatelju Jurčiču po besedah župana Dušana Strnada poklonilo okoli 5500 pohodnikov iz vseh koncev Slovenije.

Nagrajeni so bili z izjemnimi kulturnimi doživetji in hojo po razgibani dolenjski pokrajini, ki jo je kljub negotovi vremenski napovedi praznično polepšalo pomladansko sonce.

Letošnji jubilejni pohod je minil v znamenju obletnic, saj se poleg 30. izvedbe pohoda spominjamo tudi 180-letnice pisateljevega rojstva (4. marec 1844), letos mineva tudi 160 let od izida Jurčičeve povesti Jurij Kozjak (1864). Prav s tem literarnim delom je Jurčič prvič resno opozoril nase in še rosno mlad vstopil v literarni svet takratnega slovenskega pripovedništva in književnosti. Prav zgodba Jurija Kozjaka bo letos junija na Muljavi zaživela v letnem gledališču na prostem, v katerem domači kulturniki ustvarjajo uprizoritve Jurčičevih del že okroglih 100 let.

Pod organizacijo pohoda so se tudi letos podpisali Občina Ivančna Gorica, Planinsko društvo Polž Višnja Gora in Zavod za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica skupaj s krajevnimi skupnostmi, številnimi lokalnimi društvi in zavodi iz ivanške občine. “Ne le, da je pot skrbno urejena, vsako leto ponuja nove vsebinske obogatitve in kar je najlepše, pri organizaciji sodeluje mnogo društev in posameznikov – več kot 200 prostovoljcev, ki s svojo srčnostjo in trudom skrbijo, da se pohodniki na dan pohoda in skozi vse leto počutijo prijetno in domače,” je na zaključni prireditvi v imenu organizatorjev ponosno povedal župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad.

Jurčič bi bil vesel te množice ki mu je prišla voščit za 180. rojstni dan. Očitno je naš glas o pohodu segel daleč na vse konce Slovenije in preko meja, kar 5500 pohodnikov smo našteli. In ker je med nami veliko mladih, sem prepričan, da bo Jurčičeva pot še dolgo privabljala Slovenke in Slovence in se bomo še veselili okroglih jubilejev,” je še povedal župan Strnad in zaključil s povabilom na 31. pohod prihodnje leto.

Slavnostni govornik jubilejnega 30. pohoda po Jurčičevi poti je bil predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, ki je na zaključni slovesnosti povedal, da so Jurčičeva literarna dela aktualna tudi za današnji čas. “Čeprav je od prvega izida Kozlovske sodbe v Višnji Gori minilo že več kot 150 let, se zdi, da nekateri še vedno tepejo kozlovo senco, medtem, ko drugi to opazujejo z zavezanimi očmi,” je povedal Lotrič.

Po njegovih besedah je Jurčič že v 19. stoletju opažal, kako velika je slovenska razcepljenost pri političnem udejstvovanju. “Tega žal še vedno nismo presegli, pa vendar smo bili pri pomembnih vprašanjih v preteklosti sposobni potisniti lastne parcialne interese na stran in stopiti skupaj z namenom doseganja višjega cilja v dobrobit vseh državljank in državljanov in to naj nam bo vzor in vodilo tudi v prihodnje, saj nam pomembnih izzivov ne bo kmalu zmanjkalo.” Poudaril je še, da je Jurčič kljub mladosti ustvaril bogato zapuščino, iz katere se tudi danes lahko veliko naučimo. Med drugim tudi tega, česar se je zavedal Jurčič sam, da je prenos znanja med generacijami zelo pomemben, saj so tudi pripovedi njegovega deda mlademu Josipu vzbujale domišljijo in ljubezen do domače besede. “Zavedanje pomena prenosa znanja med generacijami na eni – in dejstvo, da smo starajoča se družba na drugi strani, od nas terjata, da o medgeneracijskem sožitju ne le govorimo, temveč storimo vse, kar je v naši moči, da ga tudi v celoti udejanjimo,” je zaključil predsednik drugega doma slovenskega parlamenta in čestital organizatorjem za lepo in skrbno urejeno pot, vsem pohodnikom oziroma udeležencem pa zaželel varen korak skozi vso pohodniško sezono.

Tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in predsednik PD Polž Višja Gora Aleš Erjavec, sta se pridružila čestitkam pohodnikom za prehojeno pot in številnim prostovoljcem za še eno uspešno izvedbo pohoda, s čimer dokazujejo kako lahko kultura in rekreacija bogatita in povezujeta ljudi.

Pohod se je tradicionalno začel v starem mestnem jedru Višnje Gore pri Hiši kranjske čebele, kjer so domači čebelarji obiskovalcem ponudili brezplačen medeni zajtrk, pohodnike pa so na pot pospremili zvoki Godbe Stična. Kot že nekaj pohodov doslej, se je tudi letos precej udeležencev odločilo, da so se na pohod pripeljali iz smeri Ljubljane in Novega mesta z brezplačnim izrednim vlakom Prijetno domače. S tem organizatorji, v sodelovanju s Slovenskimi železnicami poudarjajo trajnostni pristop prireditve in ozaveščanje o varovanju okolja.

Jurčič je lahko tudi vzor in navdih mladih

Rdeča nit letošnjega pohoda se je glasila Jurčič praznuje in živi v mladih. Prav zato so pohodnike na dobrih 12 kilometrov dolgi poti, na več lokacijah pričakali dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, ki so pisatelja Jurčiča predstavljali s svojo mladostno energijo. Tudi pester kulturni program na zaključku pohoda na Jurčičevi domačiji na Muljavi je bil v znamenju mladih kulturnih ustvarjalcev. Nastopil je mladinski pevski zbor Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, instrumentalna skupina Propertea, člani Kulturnega društva Josipa Jurčiča Muljava in knjižnica Ivančna Gorica s kamišibajskim gledališčem. Obiskovalcem je bil na dan pohoda na voljo brezplačen ogled rojstne hiše, bogata pa je bila tudi ponudba rokodelskih izdelkov in domačih dobrot na stojnicah.

Tisti pohodniki z največ energije so pot podaljšali še do izvira reke Krke in pokukali tudi v čudoviti svet Krške jame. Zadovoljstva med udeleženci pohoda torej ni manjkalo, piko na i pa je ob koncu dodal še osrednji glasbeni gost, Dejan Vunjak z Brendijevimi barabi.

Slovesno je bilo že na predvečer pohoda, ko so na Muljavi pred Jurčičevo rojstno hišo domačini pripravili tradicionalno prireditev Poklon rojaku, v Višnji Gori pa je bila odprta razstava starih razglednic Višnje Gore in okolice zbiratelja Marjana Potokarja. Župan Strnad se je ob tej priložnosti zahvali začetnikom pohoda in podelil spominske zahvale članom organizacijskega odbora. Nastal je tudi spominski film s pregledom vseh dosedanjih pohodov po Jurčičevi poti: YouTube 

Fotografije z včerajšnjega pohoda:

Jubilejnega pohoda se je udeležila tudi delegacija iz pobratene občine Hirschaid, z županom Klausom Homannom, saj ravno letos mineva 25 let partnerstva med obema občinama.

Več fotografij je dostopnih na povezavi: Pohod-po-Jurcicevi-poti

M. D.