Moravčeva ugrabitelja predčasno izpuščena iz zapora

Mirko Moravec

Alžirec in Maročan, ki sta bila avgusta lani, zaradi ropa in ugrabitve 79-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca pri Dragatušu, obsojena na leto dni in devet mesecev zapora, po navedbah spletnega portala 24ur.com nista več v zaporu, predčasno naj bi bila izpuščena iz zapora. 

Nastanjena sta v Centru za tujce v Postojni, gibanje jima je omejeno. Tretji ugrabitelj je najverjetneje še v zaporu.

Povzročene škode Alžirec in Maročan Mirku Moravcu nista poravnala, prav tako tudi ne stroškov sodnega postopka, zato nekateri že opozarjajo, da sta bila premeščena v center za tujce, “namesto, da bi delala v zaporniški fabriki, dokler ne bi poravnala storjene škode in stroškov postopka”.

Spomnimo. Novomeško okrožno sodišče je 26. avgusta ugrabiteljema 79-letnega Mirka Moravca, 18-letnemu Alžircu in 25-letnemu Maročanu, izreklo po eno leto in devet mesecev zapora, po prestani kazni pa naj bi ju za pet let izgnali iz države.

Moravca so v domačem vinogradu 8. maja 2019 ugrabili trije ilegalni migranti, ga oropali in zvezali, strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti italijanski meji. Pred mejo so mu nato prerezali vrv na rokah, vozilo zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo. Tam so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili nazaj v Slovenijo, kjer so na sojenje čakali v priporu.

Postopek zoper enega ugrabitelja je novomeško okrožno sodišče v takratnem skupnem postopku izločilo, saj so morali preveriti njegovo dejansko starost. Ta je namreč lažno zatrjeval, da je mladoleten, Alžirec in Maročan pa sta po dogovoru s tožilstvom krivdo priznala. Tretji ugrabitelj kazen še prestaja.

C. R.