Minister Aleš Hojs: Večja pooblastila vojski ob slovenski južni meji so nujna

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ministrom za obrambo Matejem Toninom, v. d. generalnega direktorja policije Antonom Travnerjem in namestnikom načelnika generalštaba Slovenske vojske Robertom Glavašem včeraj obiskal skupno policijsko-vojaško patruljo na slovenski južni meji in vojake 72. brigade Slovenske vojske v Črnomlju.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v izjavi za javnost izpostavil, da je potreba za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi prišla s strani Policije: “Ta potreba ni nova, na mizi je bila že lansko poletje, lansko jesen, nekdanji minister za notranje zadeve se ni odločil, da bi to predlagal. Tej želji Policije sem prisluhnil in začel postopke za aktivacijo tega člena.” Aktivacija tega člena pomeni podelitev večjih pooblastil slovenski vojski pri varovanju državne južne meje.

Seznanili so se tudi z delom policistov in vojakov na meji in si ogledali razmere na terenu, ki je ponekod zelo zahteven. Zato je po besedah Hojsa nujno, da slovenska policija s pomočjo slovenske vojske ustrezno varuje našo južno mejo, “pa čeravno zaenkrat samo v okviru 37. člena Zakona o obrambi”.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je število nezakonitih prehodov meje večje kot v enakem obdobju lani. V prihodnjih mesecih in po umiritvi razmer v povezavi z epidemijo koronavirusa lahko pričakujemo porast nezakonitih prehodov meje in delovanja tihotapskih družb.

“Verjamem in pričakujem, da bo tudi levi del politične opcije spoznal, da je aktivacija 37.a člena nujna, v poletnih mesecih pa še toliko bolj,” je poudaril Hojs.

S tem, da je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi nujna, sta se strinjala tudi predsednik države Borut Pahor in minister za obrambo Matej Tonin. Minister Hojs pa se jima je za to tudi zahvalil.

Notranji minister Aleš Hojs in v. d. generalni direktor Policije Anton Travner na ogledu v Beli krajini.

C. R.