Milijonarka, predsednica republike Nataša Pirc Musar bi višjo plačo

Premoženje Nataše Pirc Musar in njenega moža ocenjujejo na med 5 in 10 milijoni evrov. Kljub temu bi imela rada višjo plačo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je, kot poroča portal 24ur.com, nezadovoljna s svojo plačo, ki znaša okoli tri tisoč evrov neto oziroma 5663,42 evra bruto. V predsedničinem uradu namreč menijo, da bi predsednici morali pripadati določeni dodatki, ter poudarjajo, da predsednica republike in funkcionarji v njenem uradu svoje delo opravljajo prek vseh časovnih zakonskih maksimumov, ki jih za varstvo delavcev določa zakon o delovnih razmerjih, za kar ne dobijo dodatnega plačila ali nadomestila.

 

Predstojnik urada predsednice republike Uroš Krek je namreč konec novembra na ministra za finance Klemna Boštjančiča, ki je takrat opravljal delo ministra za javno upravo, naslovil dopis, v katerem se sprašuje o resnični ustavni skladnosti drugega odstavka 23. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki nalaga, da funkcionarjem, torej tudi Nataši Pirc Musar, ne pripadajo dodatki, razen dodatek za delovno dobo.

Zanimivo je, da si višjo plačo želi ravno predsednica republike, katere premoženje ocenjujejo na med 5 in 10 milijoni (gre sicer za skupno premoženje nje in njenega moža Aleša Musarja).

Pirc Musarjeva sicer spada v 65. plačni razred, torej drugi najvišji. Njena osnovna bruto plača znaša 5.663,42 evra. Poleg tega slovenska zakonodaja omogoča zakonskemu partnerju predsednika Republike Slovenije plačano odsotnost od dela v času, ko je prva dama zadržana zaradi protokolarnih obveznosti. Njen mož ima tako pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov zaradi obveznosti, ki znaša 15 odstotkov plače predsednika države. Musar je sicer v predvolilni kampanji večkrat poudaril, da se bo odrekel nadomestilu, ki mu po zakonu pripada, a ga zdaj vseeno sprejema.

A. V.