Migranti: Policistom in uslužbencem FURS uspelo preprečiti tragedijo

(vir: PU Novo mesto)

Včeraj, nekaj po 16. uri, je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila  – hladilnika, bosanskih registrskih oznak. Policisti so na vstopu v Slovenijo skupaj z uslužbenci FURS opravljali kontrolo in ugotovili, da je tovorno vozilo predelano, v njem pa pregrajen prostor, v katerem se je nahajalo več oseb, ki so klicale na pomoč.

Policisti in uslužbenci FURS-a so nemudoma pričeli razbijati privijačeno pregrado in iz življenjsko ogrožajočih razmer uspeli rešiti 13 ljudi, med njimi tudi dva otroka, stara 11in šest let.

V majhnem zaprtem prostoru jim je primanjkovalo kisika, dušili so se, nekateri so že izgubljali zavest, bili so dehidrirani in zelo prestrašeni. Takoj so jih izvlekli iz tovornega vozila, jim pričeli nuditi prvo pomoč in poklicali reševalce, ki so zaradi slabega zdravstvenega stanja mlajšega fanta in dekle morali odpeljati v bolnišnico, ostale pa so
oskrbeli na kraju.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične  policije PU Novo mesto so opravili ogled in zbrali obvestila in ugotovili, da je 13 državljanov Iraka v tovorno vozilo  s pomočjo voznika vstopilo v Bosni in Hercegovini, na poti so bili več ur.

Ko jim je v prostoru dolgem 250 cm in širokem 80 cm pričelo primanjkovati zraka, so na pomoč klicali voznika tovornega vozila, vendar se ta naj ne bi odzival.

Kriminalisti so 52-letnemu vozniku, državljanu Bosne in Hercegovine ter 48-letnemu sopotniku, prav tako iz Bosne in Hercegovine, odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po 3. in 6. odstavku 308. člena KZ-1. Policijski postopki z državljani Iraka še potekajo

Vozniku in sopotniku grozi do pet let zaporne kazni in denarna kazen.

Hkrati so policisti med kontrolo drugega tovornega vozila, srbskih registrskih oznak, v tovornem delu odkrili še tri skrite državljane Afganistana. Po  zaključenem postopku so jih predali hrvaškim varnostnim organom.

Vir: PU Novo mesto

M. D.