Migranti: Diletantizem brez primere, igranje z nacionalno varnostjo in denarjem državljanov

(vir: policija.si)

“Posledice škandalozne javne najave o odstranitvi ograje na meji z Republiko Hrvaško. Diletantizem stranke Gibanje Svoboda in ministrstva za notranje zadeve brez primere ter igranje z nacionalno varnostjo in denarjem državljanov.”

Tako je podatke o izrazitem povečanju števila nezakonitih migrantov v zadnjem obdobju na Twitterju komentiral Janez Janša, predsednik stranke SDS.

Anja Bah Žibert (vir: Twitter)

Poslanka Anja Bah Žibert, izvoljena na Dolenjskem, pa je v današnjem poslanskem vprašanju vladi zapisala, da poročila prebivalcev iz obmejnih občin kažejo, da ima vedno več migrantov orožje.

Zaradi aktualnosti razmer poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

“Po dostopnih podatkih je Slovenska policija v prvih sedmih mesecih obravnavala nekaj več kot 8200 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. To je sicer po podatkih sektorja mejne policije kar 80-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Med ilegalnimi migranti prevladujejo državljani Afganistana, Bangladeša in Pakistana, letos pa so zaznali trend izrazitega povečanja števila tujcev, ki prihajajo iz Kube, Indije in Burundija, torej treh držav, katerih državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Srbijo.

Pri teh ilegalnih prehodih so zelo aktivne kriminalne združbe in posamezniki, ki migrantom pomagajo pri prestopanju meja. V prvih sedmih mesecih so tako slovenski policisti prijeli 130 ljudi, ki jih sumijo storitve kaznivih dejanj nedovoljenega prehajanja državne meje in ozemlja. Med temi so državljani kar 30 različnih držav, a prevladujejo državljani Srbije.

Mediji sicer poročajo, da policija zaradi povečanja števila migrantov ne zaznava povečane problematike splošne kriminalitete, a poročila prebivalcev s področij, kjer se giblje največ migrantov (obmejne občine) kažejo, da ima vedno več migrantov tudi orožje. Ne gre zanemariti tudi podatkov, ki prihajajo s področij požarov in kažejo, da so krivci zanje prav migranti.

Na podlagi vsega navedenega me zanima:

1. Ali drži podatek, da je vedno več ilegalnih migrantov oboroženih? Prosim za morebitne primerjalne podatke glede oboroženosti (za leta 2020, 2021 in 2022).

2. So pristojni, ki imajo opravka z migranti, o tem obveščeni in primerno opremljeni? Je o tem ustrezno obveščena javnost oz. prebivalci območij, ki so najbolj obremenjeni z ilegalnimi prehodi?

3. Ali drži podatek, da so za povzročitev požara (konkretno požara pod Socerbom) krivi migranti? Je policija že ukrepala v skladu s svojimi pooblastili in preiskala omenjeno območje?”

Vlada ima zdaj 30 dni časa za odgovor.

M. D.