Zanimiv izbor: Energetski dodatek najbolj ogroženim

Vlada RS (vir: Twitter)

Vlada je včeraj sprejela predlog Zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, gre za enkratni energetski dodatek v višinah 200 in 314 evrov.

Razdeljevanje pomoči bo potekalo od 1. novembra 2022 do 1. marca 2023.

Vlada Roberta Goloba je prepričana, da bodo ukrepi pomoči  omilili posledice in vpliv visokih cen energentov in življenjskih potrebščin v času ogrevalne sezone. Skupno bo za to namenjenih 41 milijonov evrov.

In komu bodo pomagali, kdo so za to vlado najbolj ranljive skupine?

Če ste morda menili, da so v Sloveniji najbolj ranljive skupine, povezano z visokimi podražitvami in nenormalno visoko okoli 11-odstotno inflacijo, upokojenci z nizkimi pokojninami ali družine z več otroki, ste se zmotili.

Za Golobovo vlado so to prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

V okviru prejemnikov denarne socialne pomoči bodo dodatek prejeli: samske osebe, družine z enim staršem, dvostarševske družine in pari brez otrok.

Dodatek bi prejelo približno 63.000 posameznikov in družin in približno 7.400 invalidov.

Pomoči je včeraj na novinarski konferenci predstavljal Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in pri tem povedal: “Naš paket pomoči je namenjen boju proti revščini širše, v sisteme socialne varnosti želimo spraviti najbolj ogrožene skupine državljanov, z energetskim dodatkom pa hkrati pomagati tistim, ki so najbolj ogroženi.”

M. D.