ponedeljek, 22 julija, 2024
Doma Slovenija Migrant za dve posilstvi pravnomočno obsojen na 15 let zapora

Migrant za dve posilstvi pravnomočno obsojen na 15 let zapora

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo 37-letnega Maročana, nezakonitega migranta, Alija Safinija in potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga je spoznalo za krivega dveh kaznivih dejanj posilstva v Ljubljani.

Safini je tako pravnomočno obsojen na enotno zaporno kazen 15 let zapora ter izgon iz države za čas petih let. 

Nezakoniti maroški migrant, ki je septembra 2019 prišel iz zapora, kjer je bil zaradi ropa, je že oktobra, v obdobju desetih dni, povzročil kar dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, in sicer na Kardeljevi ploščadi in na Metelkovi v Ljubljani. Takratno vodstvo Policije je leta 2019, kot kaže, vse skupaj skušalo pomesti pod preprogo in tako ustvarjati lažen vtis, da obvladuje situacijo. Več o tem smo poročali tukaj 

Še več, kljub ilegalčevi zajetni kartoteki, ki poleg ropa in spolnega nasilja vključuje tudi druga kazniva dejanja, se je ta vsa leta uspel zadrževati v Sloveniji. Zanj niso odredili izgona iz države.

Azil je bil ilegalcu že pred leti zavrnjen

Kot je novembra 2019 poročal Dnevnik, je posiljevalec že pred leti zaprosil za azil, ki pa je bil zavrnjen, a je ostal v Sloveniji. Poleg omenjenega ropa in posilstva ima v kartoteki še številna druga kazniva dejanja, med drugim poškodovanje tuje stvari in tatvine.

Uporabljal grožnje in silo, žaljiv in poniževalen

Kot je v izreku sodbe septembra lani povzela sodnica Deja Kozjek, je obdolženi v obeh primerih žrtev prisilil k spolnemu odnosu, za dosego cilja pa je uporabil tako grožnje kot silo. Do žrtev je bil tudi žaljiv in poniževalen.

Za prvo kaznivo dejanje posilstva mu je sodišče izreklo 11 let zaporne kazni ter stransko kazen izgona iz države za obdobje petih let. Za drugo kaznivo dejanje pa mu je izreklo kazen petih let zapora ter prav tako izgon za obdobje petih let. Enotna kazen, ki jo je sodišče izreklo Safiniju, je tako 15 let zaporne kazni ter izgon iz države za dobo petih let. V kazen se mu všteje čas, ki ga je preživel v priporu, poročanje nekaterih medijev danes povzema STA.

M. D.