Mesca o tem, kaj bodo obljubili upokojencem, obvestili šele večer pred tem

Sindikat upokojencev Slovenije razkril načrtovane "ukrepe" vlade za upokojence in hkrati pravo težo Luke Mesca v tej vladi. (vir: Vlada RS, Twitter)

Včeraj je Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, tudi podpredsednik vlade, sporočal, da je “skrb za upokojence ena od osrednjih točk programa vlade”. Dogovorili naj bi se, da bodo 100 milijonov evrov, ki jih “lahko zagotovijo iz letošnjega proračuna, namenili najbolj ogroženim skupinam upokojencev”, je povedal Luka Mesec.

A kmalu zatem se je izkazalo, da je Mesec zavajal. Skoraj sočasno z njegovimi izjavami se je namreč razkrilo, da so Luko Mesca, kot pristojnega ministra za upokojence, o obljubah, ki jih bo dala vlada, obvestili šele en večer pred tem (v torek). To tudi pokaže, kakšno težo ima Mesec v vladi Roberta Goloba.

Sindikat upokojencev Slovenije je namreč včeraj, skoraj sočasno z Meščevimi navedbami, v javnem pismu razkril, da jim je minister v sredo, 24. maja, povedal, da je “sam bil obveščen o predlogih šele prejšnji večer, kar je samo po sebi zelo povedno”, kot je to zapisala Francka Ćetković, predsednica SUS.

Ćetkovićeva je v pismu še razkrila celoten potek dogodkov in to, da se bo zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe dvignila na 700 evrov samo v mesecu novembru in decembru, pokojnina v januarju bo zopet na sedanji višini 683 evrov.

“Glede na pričakovano redno uskladitev pokojnin v mesecu februarju 2024 pa bo zagotovljena verjetno znašala več kot 700 evrov. To je povedal minister Mesec, dejal je tudi, da je sam bil obveščen o predlogih šele prejšnji večer, kar je samo po sebi zelo povedno.”

Izsek iz pisma:

 

Celotno pismo objavljamo v nadaljevanju:

M. D.