Na Zaplazu jutri slovesnost ob 100. obletnici rojstva blaženega Grozdeta

Zaplaz.

V osrednjem Marijinem svetišču novomeške škofije na Zaplazu bo jutri ob 10. uri potekala slovesnost, s katero bodo obeležili 100. obletnico rojstva Alojzija Grozdeta, prvega blaženega novomeške škofije. Mašo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

 

Dogajanje ob 100. obletnici Grozdetovega rojstva se sicer začenja že danes, ko Katoliška mladina pripravlja romanje do Marijinega svetišča na Zaplazu, kjer so od leta 2011 shranjene tudi Grozdetove relikvije. Romanje se bo začelo ob 18. uri na Mirni, ko se bodo peš odpravili na Čatež in ob 21. uri od tam naprej z baklami in skupno molitvijo na Zaplaz. Kdor ne bi želel prehoditi celotne poti, se romarjem lahko pridruži na Čatežu ali pa na Zaplazu samem. Na Zaplazu bo nato program vso noč.

Praznovanje 100. obletnice Grozdetovega rojstva bodo nadaljevali tudi v nedeljo ob 8. uri, ko se bo začel tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca. Pohodniki bodo okoli 17 kilometrov dolgo pot začeli v cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil Grozde krščen, in jo končali popoldne pri župnijski cerkvi na Studencu, kjer je Grozde hodil v šolo.

Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah pri Tržišču na Dolenjskem. Študiral je na klasični gimnaziji v Ljubljani in se tam uveljavil tudi kot literarni ustvarjalec. Konec leta 1942 se je odpravil iz Ljubljane domov na Dolenjsko. 1. januarja 1943 je prispel na Mirno, kjer ga je prijela partizanska straža in ga zasliševala, zatem pa so ga usmrtili, so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

Za prvega mučenca in blaženega novomeške škofije je bil razglašen junija 2010.

A. V.