Mejnik 8. julij, ko se je prava veselica šele začela

(vir: arhiv MD)

Po tistem, ko sta predsednik vlade Marjan Šarec in notranji minister Boštjan Poklukar (oba iz stranke LMŠ) 8. julija 2019 obiskala slovensko južno mejo, se je število ilegalnih prehodov bistveno povečalo. Šarec in Poklukar sta obiskala Ilirsko Bistrico, Kostel in Žuniče v Beli krajini, bil je lep helikopterski izlet, kar smo pravilno ocenili že takrat.

Boštjan Poklukar (na levi) in Marjan Šarec.

Marjan Šarec je bil v Žuničih, kjer so bili nazadnje, vidno zadovoljen, stanje je ocenil kot zadovoljivo, mejo obvladujejo, je poudarjal. Tako je zatrjeval tudi naslednji dan v parlamentu, kjer je odgovarjal na poslanska vprašanja.

Notranji minister Boštjan Poklukar pa je znan po izjavah, da migranti prihajajo po kapljicah, »da kapljajo«, domačini pa naj v skrbi za lastno varnost raje zaklepajo vrata.

Številke, ki jih je v petek objavila Policija, pa so oba postavile na realna in trda tla. Samo v juliju 2019 so prijeli novih 1740 ilegalcev in kar 470 več kot junija 2019.

(vir: Policija)

Iz podatkov Policije je tudi razvidno, da število nezakonitih prehodov državne južne meje drastično narašča. Do 31. julija so obravnavali 7415 nezakonitih prehodov. Še 416 so jih v Slovenijo vrnili iz drugih evropskih držav, največ iz Italije (184) in Avstrije (53).

Povečanje glede na isto obdobje lani je bilo 56-odstotno. Za primerjavo. V Italiji so število prehodov zmanjšali za 82 odstotkov, kar kaže na neučinkovitost slovenske vlade pri varovanju slovenske južne meje.

Med ilegalci prevladujejo Pakistanci, Alžirci, Afganistanci, Maročani, Bangladešci, začelo je naraščati število Turkov. Slednje zagotovo po tistem, ko je Šarčeva vlada sprejela sklep, da se Turčija uvršča med države, kjer življenje ni varno. S tem je pospešila nezakonite prehode Turkov v Slovenijo in s tem v Evropsko unijo.

Največ ilegalnih prehodov so obravnavali na območju Policijske uprave (PU) Koper (dobro tretjino), na drugem mestu je PU Novo mesto, ki zajema Dolenjsko, Belo krajino in Posavje, kjer so zajeli četrtino vseh ilegalcev. Na tretjem mestu pa je PU Ljubljana, ki zajema tudi Kočevsko-ribniško območje.

Namero za podajo prošnje za azil je izrazilo 2679 ilegalcev ali 36 odstotkov vseh prijetih do 31. julija, zato so jih morali policisti odpeljati v ljubljanski azilni dom. Največ med njimi je bilo Alžircev, sledili so Afganistanci, Pakistanci in Maročani. Podvojilo se je tudi število Turkov. Policija še navaja, da ilegalci po nastanitvi v azilnem domu pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je opazno največ Alžircev.

To pomeni, da ilegalci institut prošnje za azil v Sloveniji v veliki meri zlorabljajo, s tem pa izrabljajo in načrtno ponižujejo tudi slovenske policiste.

Edina dobra stvar je, da so slovenski policisti letos tujim varnostnim organom vrnili 4908 ilegalcev, kar je skoraj trikrat več kot lani, ko je bilo vrnjenih 1784 ilegalcev. Letos so jih največ, kar 4827, vrnili na hrvaško stran, med temu največ Pakistancev (1413).

Tako so se 8. julija 2019 pozabavali na izletu ob južni meji:

Dron je bil za nekatere ena najbolj zanimivih stvari tistega dne – poleg vožnje s helikopterjem.
Malo so se poigrali z dronom (ob Šarcu njegov svetovalec Črnčec in minister Poklukar).
(vir: MNZ)
Šarcu je bil dron zelo zanimiv.
Podatki do 31. julija 2019.

Vir: porocilo

M. J.