Kavbojke, srajce, zavihani rokavi, sicer pa nič novega

(vir: mnz)

Včeraj so Marjan Šarec, notranji minister Boštjan Poklukar, generalna direktorica policija mag. Tatjana Bobnar in Šarčev svetovalec mag. Damir Črnčec obiskali Ilirsko Bistrico, Kostel in Žuniče v občini Črnomelj.

Ogledali si naj bi razmere na meji.

V Ilirski Bistrici jih je sprejel tamkajšnji župan Emil Rojc, pogovori so potekali ob navzočnosti predstavnikov Civilne iniciative za varovano mejo. Rojc je izpostavil, da se je od prvega obiska Poklukarja v občini do danes število nezakonitih prehodov državne meje podvojilo, kar za njih ni sprejemljivo.

Pri tem je Poklukar po srečanju povedal, da policija na tem območju povečuje število policistov, krepi sodelovanje s Slovensko vojsko in s tehničnimi ukrepi uspešno preprečuje nezakonite prehode meje, več kot polovico prijetih na območju Ilirske Bistrice pa jih vrnejo na Hrvaško.

V Kostelu oziroma kraju Slavski most so se srečali z županom Ivanom Črnkovičem in predstavniki občine. Po podatkih Slovenske tiskovne agencije so se pogovarjali o poškodovanih cestah in drugih infrastrukturi, pa tudi o škodi za turizem in o območnem gospodarstvu.

V občini Črnomelj pa je delegacijo na maloobmejnem prehodu Žuniči pričakal le črnomaljski župan Andrej Kavšek, kar je vidno tudi iz fotografije. V nasprotju z županom Ilirske Bistrice Kavšek na srečanje s Šarcem ni povabil predstavnikov Civilne iniciative za Belo krajino. Iz ministrstva za notranje zadeve so nam včeraj pozno popoldne tudi sporočili, da je bila sestava članov delegacije v pristojnosti občine oziroma župana.

Po navedbah Slovenske tiskovne agencije je Kavšek Šarca opozoril na poškodovano infrastrukturo in smetenje migrantov, ki nedovoljeno prestopajo mejo s Hrvaško.

Iz uradnega vladnega sporočila pa je razvidno, da je Kavšek »posebej izpostavil pripravljenost vlade, da finančno pokrije stroške smeti, ki so posledica nezakonitih migracij. Ob tem je predsednik vlade poudaril, da je sodelovanje z županom zelo korektno, ter da je iz prve roke dobil odgovor, da so razmere pod nadzorom. »Ogledali smo si, kako poteka varovanje meje in lahko ugotovimo, da je stanje zadovoljivo,« je zaključil predsednik vlade.«

Slednje bo Šarec danes nedvomno ponovil tudi v državnem zboru, ko bo odgovarjal na poslanski vprašanji o migracijski problematiki.

O dodatnih ukrepih v pogojnikih

Šarec je po včerajšnem obisku govoril tudi o tihotapskih družbah, kjer gre »pravzaprav za organiziran kriminal«. Policija naj bi samo letos sicer prijela že več kot 130 tihotapcev. Šarec je ob tem povedal: »Ugotovili smo, da je treba še okrepiti policijsko prisotnost in pa seveda izvesti določene druge ukrepe. Policija je že oziroma bo nakupila dodatno tehnično opremo in panelno ograjo, tako da varovanje meje poteka v skladu s pričakovanji.«

Ob tem obisku so se  v javnosti pojavile tudi različne informacije, da naj bi policija kupila tudi več dronov, kupljena naj bi bila že tudi dodatna ograja.

Vendar pa je Policija že maja za naš portal povedala, da “brezpilotne letalnike (drone) že nekaj časa uporabljajo v okviru pilotskega projekta, ki je trenutno v izvajanju”. Včeraj to z droni tako ni bilo nič novega.

Z ograjo na meji pa je tako, da je ministrstvo za javno upravo objavilo dva razpisa, enkrat za 3,8 kilometra (razpis je bil tri dni po črnomaljskem protestu v maju letos) in drugič za 40 kilometrov. Vendar pa vlada še vedno preverja pogoje prijavljenih na javno naročilo. Po dostopnih podatkih imajo pri enem naročilu 4 ponudbe, pri drugem pa 6. Med njimi so tudi tuji ponudniki. Vse skupaj stoji in je na mrtvi točki.

Ali, kot se je slikovito izrazil eden izmed uporabnikov Twitterja: “Ker bo migrantske sezone do oktobra konec, bo verjetno ograja za drugo leto.”

V nadaljevanju objavljamo nekaj včerajšnjih fotografij, kot jih je na svoji spletni strani objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

V Ilirski Bistrici, pred vhodom v občinsko stavbo.
Pogovori v Ilirski Bistrici, na desni v sredini župan Emil Rojc, ob njem predstavniki Civilne iniciative za varovano mejo.
Srečanje z županom Ivanom Črnkovičem in predstavniki občine v Kostelu.
Srečanje s črnomaljsko “delegacijo” – županom Kavškom na mostu v Žuničih, ki je zaklenjen in kjer migranti tako ne gredo čez.
Malo so se poigrali z dronom (ob Šarcu njegov svetovalec Črnčec in minister Poklukar).

Vir: MNZ

J. M.