Črnomelj: Vojaki poti ob Kolpi urejajo za potrebe policije, ne domačinov, kot zatrjuje občina

Slovenska vojska na prošnjo Policije ureja poti do opazovalnic. Na Občini Črnomelj, ki bo plačala gramoz za to, pa zatrjujejo, da vojska ureja poti za potrebe prebivalcev. (vir: Slovenska vojska)

Inženirska enota Slovenske vojske na prošnjo Policije sanira 5 kilometrov dovoznih poti na območju Vinice pri Črnomlju. Policija te poti potrebuje do opazovalnic ob meji. Že novembra lani so za potrebe policije urejali tudi dovozne ceste do opazovalnic na območju Balkovcev. Slovenska vojska je dala na voljo mehanizacijo, poti pa utrjujejo z gramozom, ki ga bo plačala Občina Črnomelj.

Tako je objavila vojska v uradnem sporočilu. Na Občini Črnomelj pa zatrjujejo, da vojaki urejajo obstoječe poti, ki jih uporabljajo prebivalci obmejnega območja za dostope do njihovih nepremičnin in so potrebne sanacije.

Ob koncu objavljamo fotografije, mnenje si naj ustvari vsak sam.

Občino smo zato vprašali, koliko jih bo stal gramoz, kateremu namenu bodo z občinskega vidika služile te poti, ki jih ureja vojska, in kaj bo to doprineslo krajem ob meji.

V nasprotju s Slovensko vojsko (tukaj) so z občine odgovorili, da vojska “ureja obstoječe poti, ki jih uporabljajo prebivalci obmejnega območja za dostope do njihovih nepremičnin in so potrebne sanacije. Vključene so v redno vzdrževanje tovrstne infrastrukture”, so dodali.

Zavajali so še naprej in zapisali, da Slovenska vojska “v zadnjem obdobju intenzivno nadzira državno mejo in pri tem koristi tudi navedene obstoječe poti, zato so te posledično še bolj uničene. Vsled navedenega se je, v dogovoru s Krajevno skupnostjo Vinica, pristopilo k sanaciji”.

Dejstvo, da Slovenska vojska poti sanira na prošnjo Policije, da bodo ti lažje pristopili do opazovalnic ob meji, so na občini zamolčali.

Zapisali pa so, da obstaja dogovor s PU Novo mesto in Slovensko vojsko, da “slednja izvede s svojo mehanizacijo vsa potrebna strojna dela, občina pa zagotovi gramoz”.

Na podlagi tega smo občino zaprosili za dodatna pojasnila, na katerih odsekih se točno izvajajo dela in koliko gramoza bo občina plačala za to. Prosili smo tudi za posredovanje pisnega dogovora s Slovensko vojsko ali Policijo.

Na občini so se zavili v molk, na vprašanja niso več odgovorili.

V Črnomlju do 30 vojakov

O tem, da je na dvorišču gasilskega doma v Črnomlju postavljenih 14 bivalnih kontejnerjev, smo že poročali. Zdaj pa je Slovenska vojska na svoji spletni strani objavila podatek, da je v njih nastanjenih do 30 vojakov, ki na tem območju sodelujejo v mešanih patruljah s policijo ali v opazovalnicah. Posamezne skupine vojakov v Črnomlju delujejo v petdnevni izmeni, prehrano zanje zagotavlja lokalni gostinec, še navajajo.

Vojak je lahko le statist policistu, lahko ga vozi, mu organizira poljsko kuhinjo, migranta se ne sme dotakniti

V letu 2020 se pričakuje povečan prihod migrantov. Notranji minister Boštjan Poklukar pa je nedavno razkril, da je kar 60 odstotkov nezakonitih prehodov na območju Policijske uprave Novo mesto na območju Občine Črnomelj.

Ob vsem tem v vladi vojakom še vedno niso pripravljeni podeliti večjih pooblastil pri varovanju državne meje. Trenutno lahko le opazujejo, vozijo policiste, organizirajo poljsko kuhinjo in podobno, kakor je bilo to razkrito tudi na enem od parlamentarnih odborov, ko so obravnavali to problematiko.

Migranta, ki nezakonito prestopi državno mejo, vojak ne sme zaustaviti ali prijeti, lahko le pokliče policista, ki je v tistem trenutku lahko precej oddaljen, migrant pa v tem času odide. Migranti se zato mirno sprehajajo mimo vojakov in se jim tudi posmehujejo.

Fotografije saniranja dovoznih poti za potrebe Policije:

Vojaki lahko ob meji le opazujejo, migranta ne smejo niti zaustaviti.

Še obvestilo Slovenske vojske:

(vir: http://www.slovenskavojska.si/odnosi-z-javnostmi/sporocila-za-javnost/novica/nov/inzenirske-enote-slovenske-vojske-sanirajo-poti-na-podrocju-vinice/)

Mejna reka Kolpa, ki izvira v Gorskem kotarju na Hrvaškem, teče 118 km daleč po slovensko-hrvaški meji, okoli 50 kilometrov v občini Črnomelj.

Foto: Slovenska vojska

J. M.