Vlada z mesta direktorice razrešila Mojco Špec Potočar

Vlada je na današnji seji razrešila dosedanjo direktorico Urada za oskrbo in integracijo migrantov mag. Mojco Špec Potočar. Že jutri, 21. decembra 2018, bo vodenje urada kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel mag. Dušan Lužar.

Iz vladnega sporočila razlogi za razrešitev Špec Potočarjeve niso razvidni. Sklicujejo se namreč na zakon o javnih uslužbencih, po katerem lahko funkcionar v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja v ministrstvu, predstojnika vladne službe, generalnega sekretarja v ministrstvu, predstojnika organa v sestavi, načelnika upravne enote ali direktorja občinske uprave ne glede na razloge. Razrešitev je možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika.

O razrešitvi Mojce Špec Potočar z mesta direktorice se je ugibalo že dlje časa, stvari so se odmikale, za njo je stala stranka SMC, katere članica je. Junija je na njeni listi kandidirala za poslanko, novembra pa še v novomeški občinski svet. Obakrat neuspešno.

Direktor urada je za svoje delo odgovoren generalnemu sekretarju vlade (trenutno je to Stojan Tramte). Generalni sekretar vladi posreduje tudi predlog za imenovanje ali razrešitev. Tako je bilo tudi v primeru razrešitve Špec Potočarjeve.

Za novega direktorja bo objavljen natečajni postopek, Lužar bo vršilec dolžnosti najdlje 6 mesecev oziroma do 20. junija 2019.

Novi v. d. direktor urada Dušan Lužar je po izobrazbi je gradbenik in diplomirani ekonomist, leta 2005 je magistriral na področju upravljanja javnih gospodarskih družb. Trenutno je zaposlen v Ministrstvu za notranje zadeve. V svoji karieri je deloval na področju gradbene operative in komerciale ter na področju investicij. Znanje in izkušnje ima tudi s področja javne uprave. Od leta 1994 do 2005 je bil zaposlen na Ministrstvu za finance, Generalnem carinskem uradu. V obdobju od 2005 do 2008 je bil zaposlen v Lekarni Ljubljana, od leta 2008 pa je zaposlen na Ministrstvu za notranje zadeve.

Vir: Poročilo Vlade RS po današnji seji – 13_redna_seja

C. R.