Nova vinska kraljica prihaja iz Otočca

Nova vinska kraljica Ana Pavlin iz Otočca (vir: zajem zaslona)

Sinoči so v Radencih za 24. vinsko kraljico Slovenije okronali 24-letno študentko zadnjega letnika magistrskega študija turizma na ljubljanski ekonomski fakulteti Ano Pavlin z Otočca na Dolenjskem, ki je bila leta 2018 tudi cvičkova princesa.

Ano Pavlin je v novembru 2019 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem oblikuje s predstavniki pokroviteljev in stroke. Pavlinova bo v letu 2020 predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Pavlinova je članica Društva vinogradnikov Grčevje, izkušnje v vinogradništvu si nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači Matjaževi domačiji.

Za naziv vinske kraljice je kandidirala, ker verjame v izjemen potencial slovenskih vin, ki lahko po njenem dosežejo še večja priznanja, kot so jih že. Prepričana je, da je vino izjemen, a premalo izkoriščen potencial za razvoj turizma in nepogrešljiv del izjemne slovenske kulinarike.

Ana Pavlin

Po kronanju je povedala: “Ni je dežele ali regije na svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost, kot jo premore naša Slovenija, zato si bom prizadevala tudi za to, da martinovo postane državni praznik.”

Številne prireditve v času martinovega, ko vlada mrtvilo, bi po njenih besedah lahko prirejali različne dogodke, poskušnje in strokovne posvete, na katere bi povabili številne ugledne tujce in turiste, kar bi Sloveniji in njenim vinom prineslo dodatno prepoznavnost in sloves. Ob tem pa je vinska kraljica tudi opozorila na zmernost pitja.

Vino vinske kraljice Slovenije 2020 je frankinja plus, letnik 2017, vrhunsko rdeče vino z zaščitenim geografskim poreklom.

(foto: zajem zaslona)

C. R.