Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev v Ivančni Gorici

Novinarska konferenca v Hiši kranjske čebele, 19. maj 2023 (vir: Občina Ivančna Gorica)

Po sramotni zavrnitvi vladajoče koalicije (Svoboda, SD, Levica), ko v proračunu ob naraščajočih prihodkih zaradi višjih davkov ni našla oz. želela najti 150.000 evrov za mlade čebelarje, so rešitev našli v Čebelarski zvezi Sloveniji in Občini Ivančna Gorica.

V vladi so sredi marca zavrnili predlog Poslanske skupine SDS, da bi pristojno ministrstvo za kmetijstvo s 150.000 evri zagotovilo finančno in organizacijsko podporo organizaciji 12. Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev.

V petek pa so iz Čebelarske zveze Slovenije in ivanške občine sporočili, da je Čebelarska zveza Slovenije sklenila partnerstvo z Novo Ljubljansko banko (NLB). Ivanški župan Dušan Strnad pa je povedal, da priprave na organizacijo mednarodnega tekmovanja, ki ga občina organizira skupaj s Čebelarsko zvezo, že intenzivno potekajo. Poleg tekmovanja občina kot gostiteljica pripravlja otvoritveno in zaključno slovesnost, nastanitve ter pester spremljevalni program in vsebine za mlade tekmovalce iz vseh koncev sveta.

Za nastanitev ekip je gostoljubje omogočil Stiški samostan.

V organizacijo in izvedbo so pritegnili številne sodelavce – Cistercijanski samostan Stična, Osnovno šolo Stična, Srednjo šolo Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, domače čebelarje, zaposlene iz občinske uprave in številne prostovoljce. Mladim čebelarjem in njihovim mentorjem želijo predstaviti Slovenijo, našo čebelarsko tradicijo in Hišo kranjske čebele, ki predstavlja rojstni dan naše, po vsem svetu znane kranjske sivke.

Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev bo ob pomoči NLB potekalo med 3. in 7. julijem. Vsako državo bo zastopala ekipa treh tekmovalcev, starih od 12 do 18 let, ki jih spremljata do dve odrasli osebi.

Udeležbo na tekmovanju je potrdilo preko 150 udeležencev iz 31 držav iz vseh koncev sveta, med drugim iz ZDA, Avstralije, Kanade, Finske, Grčije, Indije, Jordanije, Nigerije, Ukrajine …

V tekmovalnem delu so tekmovalci, pomešani v mednarodne ekipe, soočeni z okoli 15 čebelarskimi izzivi, kjer morajo prikazati čebelarsko znanje in spretnosti po različnih sklopih oz. delavnicah, kot so npr. označevanje matic, prepoznavanje različnih vrst medu, zbijanje in žičenje satnikov, točenje medu in podobno.

Tekmovanje bo tudi novo veliko priznanje tako za Čebelarsko zvezo Slovenije kot tudi za Slovenijo.

Ob vsem tem vlada ni našla posluha in 150.000 evrov za pomoč pri organizaciji tekmovanja. Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je ob tem že marca zapisala: “Kje je zdaj veliki borec za čebelarje Dejan Židan? Sramota za celotno vlado, da ne zagotovi 150.000 evrov za izvedbo Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev. Je pa denar za različne strateške svete.”

Dejan Židan je nekdanji predsednik SD, nekdanji minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in šport (pri Matjažu Hanu), vse SD.

J. M.