Mednarodna konferenca Informacijskih tehnologij in informacijske družbe ITIS presegla pričakovanja

Dr. Matej Makarovič, dekan FIŠ

Fakulteta za informacijske študije (FIŠ) Novo mesto je v petek, 10. novembra, uspešno sklenila svojo dvodnevno konferenco Informacijskih tehnologij in informacijske družbe ITIS 2023.

Ekipa FIŠ je v konferenčnem ambientu M Hotela v Ljubljani uspešno izvedla že 14. mednarodno konferenco Informacijskih tehnologij in informacijske družbe, znano tudi pod kratico ITIS.

Na tokratnem dogodku so posebno pozornost namenili prihodnosti digitalne družbe v dobi umetne inteligence in iz te izhajajočih orodij, kot je denimo ChatGPT. Tovrstna orodja za hitro generiranje vsebin že sedaj drastično spreminjajo različna področja našega življenja, nadejamo pa se lahko tudi daljnosežnih posledic, ki jih je celoti v tem trenutku še nemogoče predvideti.

Osrednji del konference ITIS 2023 je potekal v četrtek, 9. novembra. Dogodek sta z nagovorom slavnostno otvorila državni sekretar na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Miroslav Kranjc in dekan FIŠ prof. dr. Matej Makarovič.

Prva vabljena govornica konference je bila Denise Potosky, ki je predavateljica na ugledni ameriški univerzi Penn State University. V svojem predavanju z naslovom “I am not a robot/Nisem robot” je spregovorila o človeški komunikaciji v dobi umetne inteligence. Temu je sledila predstavitev člankov v okviru sekcije ChatGPT in Veliki jezikovni modeli (LLM).

V drugem delu četrtkovega dne je najprej potekalo predavanje drugega vabljenega govorca Slavka Žitnika iz Univerze v Ljubljani. Predavanje je bilo naslovljeno s »Kako smo se začeli pogovarjati z umetno inteligenco?/How did we come to chat with AI? Za tem je bila izvedena predstavitev člankov v okviru sekcije Splošna uporaba umetne inteligence.

Drugi konferenčni dan, petek, 10. novembra, so začeli s predavanjem vabljenega govorca Juraja Petrovića, z Univerze v Zagreb, ki je spregovoril o prihodnost izobraževanja v času ChatGPT. Za tem je sledila predstavitev člankov sekcije Krožno, zeleno in okoljsko. Po odmoru pa so svoje prispevke predstavili še avtorji, združeni v sekcijo Družba 5.0 in industrija 4.0.

Konference so se udeležili številni domači in tuji strokovnjaki iz ZDA, Hrvaške, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Nemčije, Češke, Bolgarije, Kosova in Nove Zelandije.

Program konference in dodatne informacije so na voljo na spletni strani itis.fis.unm.si. Na omenjeni spletni strani, na >>sledeči povezavi, pa bo v kratkem dostopen tudi zbornik.

Predstavnik ministrstva za digitalno preobrazbo
Denise Potosky
Slavko Žitnik
Juraj Petrović
Organizacijski odbor in govorca (Juraj in Potosky)

Še več fotografij je dostopnih na povezavi FIŠ

M. D.