Laž: “Bolniki z rakom čakajo na mrazu pod jurčkom pred Onkološkim inštitutom”

(vir: fb)

V eni izmed Facebook skupin se je pojavila novica, da bolniki z rakom po več ur čakajo na mrazu pod jurčkom pred Onkološkim inštitutom v Ljubljani. Poleg je bila fotografija in vprašanje, ali gre za srednjo Afriko leta 1960 ali Slovenijo leta 2020.

Gre seveda za lažno informacijo.

Na laž jih je nemudoma postavila tudi ena izmed uporabnic Facebooka. Zapisala je:

“To sploh ni res. To so spremljevalci, ki ne smejo v bolnico, kar je edino pravilno in blagodejno, ker je veliko manj drena po hodnikih in ne zasedajo sedežev, ki so namenjeni čakajočim pacientom.

V četrtek sem bila tam. Ko sem postavajoče pred vhodom vprašala, če je to vrsta, sem dobila odgovor, da ne.

Tako sem prišla TAKOJ do vhoda, bila pointervjuvana, izpolnila obrazec, ki bi ga, mimogrede, lahko že doma in bi šlo hitreje. To je vzelo kako minuto.

Notri sprejmejo nepokretne in tiste, ki imajo težave spremljevalec/spremljevalka, to je prostovoljka ali sestra. Ker je bil moj opravek “kratke narave” sem vse, z vso administracijo vred, opravila točno v 30 minutah. Mož je bil presenečen, ker sem ga tako hitro poklicala, da bi me prišel iskat.

NE NATOLCUJTE in NE BLATITE TISTIH; KI SE TRUDIJO. Zakaj pa tisti ljudje visijo pred vhodom in ne gredo kam drugam (kot moj mož, kadar me pripelje), pa očitno postaja ZDRAVSTVENI PROBLEM, predvsem pa blatenje tistih, ki se v teh težkih časih trudijo, včasih tudi bolj, kot zmorejo! SRAM VAS BODI!”

(Ime je znano uredništvu.)

Dodajmo, da se številni zavzemajo za to, da bi osebe, ki širijo tovrstne lažne vsebine, morale biti kaznovane po kazenskem zakoniku.

C. R.