Kronika: Vlamljali in kradli kot za stavo, v Črnomlju požig avtomobila

vir: pixabay.com

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so v zadnjih dveh dneh (v ponedeljek in torek) na številko 113 sprejeli 463 klicev in obravnavali 173 dogodkov, ki so zahtevali posredovanje policije.

Izpostavili so več dejanj kriminalitete, in sicer:

Iz Zaloga pri Škocjanu so v ponedeljek dopoldne klicali policiste, ker so ugotovili, da so jim ponoči vlomili v gospodarsko poslopje in odtujili štirinajst piščancev. Lastnikom so povzročili za okoli 200 evrov škode.

V ponedeljek, med četrto in peto popoldne so neznanci ukradli skiro, ki ga je obiskovalec knjižnice v Novem mestu pustil v hodniku med obiskom knjižnice. Lastniku so naredili za okoli 150 evrov škode.

Policist so v ponedeljek popoldne opravili ogled tatvine na gradbišču v obrtni coni v Mirni Peči. Tam so si neznanci iz ograjenega gradbišča prisvojili tri lesene kolute z električnimi vodniki v vrednosti nekaj več kot 20.000 evrov.

Na Šegovi v Novem mestu so v ponedeljek popoldne ugotovili, da so jim v zadnjih nekaj dneh vlomili v garažo in odpeljali motor Piaggio, rdeče barve in belimi aluminijastimi platišči. Lastniku so naredili za okoli 400 evrov škode.

Podoben primer so obravnavali tudi brežiški policisti v Kraški vasi. Tam so z vlomom na nezakoniti način prišli do kros motorja znamke Honda, CRF 250, letnik 2015, rdeče barve. Lastniku so naredili za okoli štiri tisoč evrov škode.

V ponedeljek zvečer so policisti iz Šentjerneja opravili ogled vloma v zidanico v Šmarju. Po prvih ugotovitvah so ponoči storilci iz objekta ukradli kosilnico, lastnikom pa skupaj povzročili za okoli 1000 evrov škode.

V ponedeljek, okoli pol šeste ure popoldne so neznanci vlomili v parkiran avtomobil na parkirišču pokopališča Srebrniče. V vratih avtomobila so našli denarnico z nekaj malega denarja, dokumenti in karticami, v skupni vrednosti okoli 500 evrov. Je bilo pa veliko več škode na avtu (povita vrata in razbito steklo), saj ocenjujejo, da bo popravilo stalo vsaj dva tisoč evrov.

V noči iz ponedeljka na torek se je sprožilo več alarmov v trgovini v Mirni Peči. Zasebno varnostna služba je na kraj napotila varnostnika in o dogodku obvestila policiste. Slednji so na kraju ugotovili, da je prišlo do vloma, a po prvih ugotovitvah ni bilo nič odnesenega. Domnevajo, da je storilce pregnal alarm. Kljub temu so z vlomom povzročil za okoli štiri tisoč evrov škode na vratih in opremi.

V noči iz ponedeljka na torek so vlomili v hišico teniškega kluba v Sevnici in odnesli nekaj denarja in pijače ter povzročili skupaj za okoli dvesto evrov škode. Vlomili so tudi v prostore nogometnega klua v Podzemlju in odnesli za okoli petsto evrov pijače in hrane.

Kriminalisti so v torek dopoldne opravili ogled kraja požara na osebnem avtomobilu v Črnomlju, ki je zagorel ponoči. Po prvih ugotovitvah je zagorelo pod vozilom, nakar se je požar razširil, dokler ga niso lastnik vozila in gasilci pogasili. Nastalo je za okoli 8.000 evrov škode, kriminalisti pa preiskujejo primer zaradi suma storitve kaznivega dejanja, saj domnevajo, da je bil požar podtaknjen. Preiskava je v teku.

Dopoldne so črnomaljski policisti opravili ogled tatvine telefonskega kabla na relacijo od Omota proti Gradniku (območje Semiča). Neznanci so v zadnjih dneh iz drogov potrgali za približno 800 metrov telefonskega kabla in s tem povzročili za okoli 4.500 evrov škode.

Iz mrliške vežice v Dolenjskih Toplicah so v zadnjem tednu dni iz vrat odtrgali dve bakreni plošči skupne površine okoli tri kvadratne metre in s tem naredili za okoli sto evrov škode.

Na Uršnih Selih so vlomilci iz prostorov telekomunikacijskega podjetja pokradli osem akumulatorjev in povzročili za nekaj tisoč evrov škode.

Policisti iz Trebnjega obravnavajo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. V Račjem selu so popoldne prijavili poškodbo vetrobranskega stekla avta. Po prvih ugotovitvah ogleda je krogla strelnega orožja v zadnjih dneh prebila vetrobransko steklo parkiranega vozila. Nastala je materialna škoda. Policisti so opravili ogled in zavarovali sledove, preiskava poteka.

V trgovini v Novem mestu je varnostnik zadržal 86-letnico, zaloteno pri tatvini. Ugotovili so, da je Novomeščanka pogosta stranka trgovina, kjer pregleduje artikle, prehrambne izdelke odpre in jih vrne nazaj na polico, da niso več uporabni za prodajo ali pa jih poje in embalažo vrne. Okoliščine še preverjajo.

M. D.