Kronika: Hudo poškodovan voznik osebnega avtomobila, število vlomov narašča

Simbolna slika (vir: pixabay.com)

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili o dveh prometnih nesrečah, zasegih avtomobila in celo traktorja. Čez mejnih prehod na Vinici so preprečili vstop vinjenemu vozniku, zgodilo se je več vlomov v stanovanjske prostore.

V nesreči hudo poškodovan voznik osebnega avtomobila

Črnomaljski policisti so bili včeraj okoli 18.30 obveščeni o prometni nesreči pri kraju Damelj. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je 75-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Črnomelj so poškodovanega voznika oskrbeli in ga predali dežurni ekipi Helikopterske nujne medicinske pomoči, ki ga je s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe in zavarovali mesto pristanka helikopterja. Okoliščine nesreče policisti še preiskujejo.

Povzročiteljica nesreče pod vplivom alkohola

Včeraj popoldne se je zgodila prometna nesreča v Mokronogu. Po ugotovitvah policistov je 44-letna voznica osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubila oblast nad vozilom in se prevrnila. Povzročiteljica se v nesreči ni poškodovala, v litru izdihanega zraka pa je imela 0,76 miligramov alkohola.

Zasegi vozil

V Stranski vasi pri Semiču so črnomaljski policisti dopoldne ustavili voznico, ki je vozila avtomobil Renault clio, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. 31-letna kršiteljica nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Med vožnjo ni bila pripeta z varnostnim pasom, prav tako je v vozilu nepravilno prevažala otroka, saj ta ni bil zavarovan z ustreznim
zadrževalnim sistemom. Vozila je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Zaradi številnih kršitev cestnoprometnih predpisov so ji avtomobil zasegli in o kršitvah seznanili sodišče.

Nekaj pred 18. uro so policisti Postaje prometne policije Novo mesto med kontrolo prometa v Trebnjem ustavili mladoletnega voznika mopeda. Ugotovljeno je bilo, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je pod vplivom alkohola. Moped znamke Yamaha so mu zasegli in s kršitvami seznanili sodišče.

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa so v okolici Trebnjega ustavili voznika kmetijskega traktorja. Med postopkom so ugotovili, da 62-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil je neregistriran in nezavarovan kmetijskih traktor. Voznik traktorja je imel v litru izdihanega zraka 0,89 miligramov alkohola. Traktor so mu zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Na mejni prehod pod vplivom alkohola

Na mejni prehod Vinica je popoldne na vstop v državo pripeljal voznik osebnega avtomobila iz Hrvaške, kateremu so policisti zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Ugotovljeno je bilo, da ima 57-letni državljan Hrvaške v litru izdihanega zraka 0,72 miligramov alkohola. Kršitelja so pospremili v takojšnji postopek pred pristojno sodišče v Črnomlju.

Vlomi in tatvine

V noči na 31. 7. je na Volčičevi ulici v Novem mestu nekdo s strehe lesenega objekta odtujil okoli šest metrov bakrenih žlebov. Lastnika je oškodoval za 200 evrov.

V Dolenji Nemški vasi je nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev hiše, ki so bili na dopustu in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je denar in zlat nakit in povzročil za več tisoč evrov škode.

Prav  tako  v času, ko so bili lastniki na dopustu, je v Selih pri Šumberku neznanec skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil glasbeno opremo udarno kladivo in rolke na električni pogon. Lastnika je oškodoval za okoli 1500 evrov.

Danes ponoči so v naselju Na Tratah v Novem mestu neznanci vlomili v garažo stanovanjske hiše. Stanovalec, ki se je prebudil, je osumljence prepodil in o  vlomu  takoj obvestil policiste, ti pa so zavarovali območje in pričeli izvajati  aktivnosti  za izsleditev storilcev. S preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin policisti nadaljujejo.

Urad RS za zaščito in reševanje danes ni imel še nobenega klica z našega območja.

C. R.