Kronika: Buren konec tedna – nesreče, zasežena vozila, vlomi, migranti

Ob koncu tedna so policisti Policijske uprave Novo mesto posredovali v 155 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 582 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 21 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska  škoda.

V  Novem mestu, Semiču, Guntah, Metliki in Spodnjih Vodalah so zasegli vozila kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj.

Posredovali so zaradi 31 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, vlomov in tatvin.

Šentjernejski policisti so osumljencu nasilja v družini izrekli ukrep prepovedi približevanja  družinskim  članom.

Posredovali so zaradi nesreče pri delu, iskanja pogrešane osebe, najdbe neeksplodranih ubojnih sredstev in nezakonitih prehodov državne meje.

S PU Novo mesto so za Dolenjsko in Belo krajino izpostavili naslednje dogodke:

Novo mesto: Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

V petek, okoli 17.30, so bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh vozil na Sevnem pri Novem  mestu. Ugotovili so, da je nesrečo povzročil 54-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi izsiljevanja prednosti trčil v mini bus. V nesreči ni bil nihče poškodovan, povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,58 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vlomi in tatvine: Črnomelj in Novo mesto

Med četrtkom in petkom, 21. in 22. oktobrom, je v Ulici 21. oktobra v Črnomlju nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil ključe stanovanjske hiše.

Na Novem trgu v Novem mestu je v noči iz petka na soboto, 24. oktober, nekdo skozi vrata vlomil v gostinski lokal.

Šentjernej: Kršitelje prijeli in pridržali

V noči iz nedelje na ponedeljek, 25. oktober, so bili obveščeni, da na avtobusnem postajališču v Šentjerneju neznanci s kričanjem in razbijanjem motijo javni red in mir.
Na kraju so izsledili tri kršitelje iz Dobruške vasi, ki so bili pod vplivom alkohola. Tudi po prihodu policistov se niso pomirili, zato so policisti zoper njih uporabili prisilna sredstva, jih obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje.

Zoper mladoletnega kršitelja, ki je med postopkom napadel policistko, bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo, zaradi kršitev javnega reda in miru bodo vsem izdali plačilne naloge.

Nezakoniti prehodi državne meje: Prijeli 54 migrantov

Policisti so na območju Policijske postaje Črnomelj, v krajih Žuniči, Tribuče, Paunoviči, Preloka, Zilje in Jelševnik, izsledili in prijeli 50 Afganistancev in Pakistanca.

Na območju Brežic, v krajih Obrežje in Jesenice na Dolenjskem, so prijeli še 3 Maročane.
Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

C. R.