Kdaj bo križišče Kandijska – Kandijski most semaforizirano in kaj narediti, ko semafor ne deluje?

Na križišču pri mostu v Novem mestu (Kandijska, Trdinova in Kandijski most) se pogosto dogajajo nesreče, zadnja večja je bila ob koncu prejšnjega tedna.

Vodstvo Mestne občine Novo mesto smo zato vprašali, zakaj križišče ni semaforizirano. Navsezadnje je bila obnova pred leti idealna priložnost za to. Takrat so sicer navajali nekatere razloge, vendar se občanom ti zdijo malce iz trte zviti (da je prevelik naklon ipd.). Zato smo vprašali, ali novo občinsko vodstvo morda načrtuje kakšne spremembe.

Rešitve za novo prometno ureditev križišča so še v fazi preučevanja

Iz občine so nam odgovorili, da so strokovnjaki takrat kot najbolj optimalno različico izbrali križišče brez semaforjev. “V sklopu celovite prenove mestnega jedra Novega mesta, ki bo izvedena fazno, pa bosta prenovljena tudi Kandijski most in križišče. Strokovno tehnične rešitve za novo prometno ureditev pa so še v fazi preučevanja.”

Kaj pa, ko semafor za pešce ne deluje?

V nadaljevanju smo vprašali še to, kako je v primeru, ko je semafor pokvarjen, ko npr. tipka za prehod za pešce ne deluje več dni. Kdo je odgovoren za to, komu je treba sporočati napake? Zadnji takšen primer je bila večdnevna okvara na prehodu v Žabji vasi.

Odgovorili so nam, da je o tem možno v času delovnih ur opozoriti občinski urad za gospodarske javne službe ali kadarkoli policijo (na številko 113), “ki bodo o tem nemudoma obvestili koncesionarja, da opravi pregled in izvede popravilo”.

T. H.