Koalicija in davki: Poskrbeli, da ne bomo imeli “preveč” denarja

(Vir: arhiv)

“Prosimo lepo. Moja izkušnja in moje osebno mnenje: Zares ne potrebujemo nižjih davkov. Jaz res ne vem, kaj bi meni nižji davki koristili. Ja, bi imel več denarja na računu in bi zapravili za neumnosti.” 

Tako je aprila 2022 povedal Robert Golob. In kako je bilo po tem?

Vladajoča koalicija (Gibanje Svoboda, SD, Levica) je po ustoličenju zelo hitro sprejela spremembo zakona o dohodnini, s katerimi je odpravila davčne razbremenitve, ki jih je sprejela prejšnja, Janševa, vlada.

Samo v letu 2023 so nam pobrali dodatnih 120 milijonov evrov dohodnine. Dohodnina bo višja tudi v letih 2024 in 2025. (Golobova vlada znižuje plače).

Vzeli so nam od 365 evrov dalje

V Financah so objavili primerjavo o plačah po prejšnjem (Janševem) zakonu in novem zakonu (Golobove) vlade. Izračunali so, da so prejemniki minimalne plače pod Golobovimi izgubili 365,65 evra letno, prejemniki povprečne plače 664,18 evra, prejemniki dvakratne povprečne plače 1.019,95 evra itd.

To je izračun le za leto 2023. Zdaj prihaja ura resnice, ko bodo številni doplačevali dohodnino, saj so bile akontacije med letom večinoma upoštevane po prejšnjem, Janševem, zakonu.

Sprejeta Janševa zakonodaja je sicer predvidevala postopno večletno višanje plač, kar pomeni, da bodo zaposleni v naslednjih letih (do leta 2025) zaradi Golobovih sprememb izgubili še bistveno več. Izgubljali bodo seveda tudi vsa nadaljnja leta, saj bo njihova plača nižja, kot bi bila sicer. Zanimivo. Z znižanjem plač in višjimi davki so se strinjali tudi v največjih sindikatih. Čeprav, npr., Lidija Jerkič ni znala pojasniti, zakaj se strinja, ampak se strinja.

Udarili tudi po kmetih

Udarili so tudi po kmetih, vinogradnikih, gozdarjih in socialno šibkejših. Junija 2022 je vlada določila nove zneske katastrskega dohodka, ki veljajo do leta 2025. S tem so izničili ukrepe prejšnje, Janševe, vlade, ki je zneske katastrskega dohodka prepolovila, davki so bili nižji, da so posamezniki iz kmetijskih in gozdarskih družin lažje prišli do štipendij, otroških dodatkv ipd. (Golobova vlada udarila po kmetih).

Na obljubo o 10-letni oprostitvi plačila davkov in dohodnine Golob pozabil

Golob je obljubil, da bodo mladi prvih 10 let zaposlitve oproščenih plačila davkov in dohodnine. Pred volitvami je na soočenju na RTV povedal: “Če hočemo preprečiti beg možganov in doseči vrnitev mladih, moramo narediti to, kar so naredile skandinavske države. Prvih deset let zaposlitve morajo biti davki in dohodnina za mlade – nič.” Pri tem je tudi s prsti desnice, ki jih je usmeril proti kameri, oblikoval znamenje 0.

Sporočilo je bilo nedvoumno. NIČ davkov in prispevkov. Očitno pa je na to obljubo Robert Golob pozabil takoj, ko je stopil iz studia RTV Slovenija. (Golobova vlada navija davke in znižuje plače) Od teh obljub ni namreč nič.

Posnetek, kjer Golob govori o davkih:

Prispevek je bil prvotno objavljen 30. 12. 2023, zdaj je nekoliko dopolnjen.

M. D.