Golobova vlada navija davke in znižuje plače

(pixabay.com)

Vlada Roberta Goloba je pripravila predloge sprememb štirih davčnih zakonov, med njimi je tudi Zakon o dohodnini. Golobovi so posebej poudarili, da zasledujejo štiri cilje, eden med njimi je odprava davčnih ugodnosti, ki jih je sprejela prejšnja Janševa vlada. Nekdanji direktor Finančne uprave RS mag. Ivan Simič pa je to označil kot davčno maščevanje.

Za državljane so večje spremembe pri zakonu o dohodnini, po katerem bodo neto plače nižje, in zakonu o oddaji premoženja v najem, po katerem se bodo najemnine za stanovanja bistveno zvišale.

Pri zakonu o dohodnini Golobova vlada znižuje splošno olajšavo (iz 5500 na 5000, v Avstriji je npr. 11.000 evrov). Splošna olajšava je namenjena temu, da pokrije nujne življenjske stroške, ta znesek pa ni obdavčen. Po prepričanju Golobove vlade je za pokritje nujnih življenjskih stroškov dovolj 5000 evrov letno ali 416 evrov mesečno (v Avstriji so to ocenili na 917 evrov).

Pri oddajanju premoženja pa 15 % davek povečujejo na 25 %. Pa še pri tem se v Inštitutu 8. marec pritožujejo, da bi moral biti davek 27,5 %. Jasno pa je, da bodo ta davek plačali najemniki stanovanj, tako kot davek plačujemo tudi pri ostalih dobrinah (hrani, gorivu itd.).

V zakonu tudi ni obljubljene olajšave mladim zaposlenim. Spomnimo. Golob je pred volitvami obljubljal, da bodo vsi mladi oproščeni plačila dohodnine 10 let, to naj bi bila pomoč države pri reševanju njihovih stanovanjskih problemov. Na to so Golobovi zdaj povsem pozabili.

Zaradi višje dohodnine bodo plače nižje za vse zaposlene.

V časniku Finance so izračunali plače za leto 2023, ki pokažejo naslednje:

– Prejemniki minimalne plače bodo prikrajšani za skoraj 100 evrov.

– Prejemniki povprečne plače bodo prikrajšani za 218 evrov.

– Prejemniki dvakratne povprečne plače bodo prikrajšani za 433 evrov.

To je izračun le za leto 2023. Sprejeta Janševa zakonodaja namreč predvideva postopno večletno višanje plač, kar pomeni, da bodo zaposleni v naslednjih letih (do leta 2025) zaradi Golobovih sprememb izgubili še bistveno več. Izgubljali bodo seveda tudi vsa nadaljnja leta, saj bo njihova plača nižja, kot bi bila sicer.

Vir: Finance.

In še: Sindikati spremembe davčne zakonodaje pozdravljajo. Da v sindikatih podpirajo nižje neto plače, je sicer unikum v svetu.

M. D.