Kandidature pred lokalnimi volitvami možno vložiti le še danes

Ob 19. uri se izteče rok, do katerega je še mogoče vložiti kandidature za župane in člane občinskih svetov na lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra 2018.

V 212 slovenskih občinah bodo 18. novembra potekale volitve županov, članov občinskih oziroma mestnih svetov. V občinah, kjer imajo ustanovljene ožje dele, pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Danes je tudi zadnji dan, ko volivci na upravnih enotah lahko še podpišejo obrazec podpore za neodvisne liste in posameznike, ki želijo na volitvah nastopiti kot kandidati s podporo volivcev.

Kandidature oziroma kandidatne liste na sedeže občinskih volilnih komisij lahko vložijo politične stranke in volivci. Volilne komisije bodo nato pred potrditvijo ali morebitno zavrnitvijo kandidatur preverile še njihovo zakonitost.

Odločbe o potrditvi ali morebitni zavrniti kandidatur za župane in list za občinske svetnike bodo morale občinske volilne komisije izdati najpozneje 28. oktobra 2018. Priporočilo Državne volilne komisije je, naj to storijo čim prej.

Občinske volilne komisije morajo sezname potrjenih kandidatur in list kandidatov javno objaviti najpozneje 2. novembra 2018.

C. R.