Stavka: Šole in vrtci bodo ponovno zaprti, protestnega shoda pri nas ne bo

(pixabay.com)

V sredo, 14. marca, bo novi stavkovni dan zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ko bodo vnovič zaprte šole in vrtci. Po Sloveniji so napovedani večji protestni shodi zaposlenih v tej dejavnosti, vendar med napovedanimi 11 kraji ni nobenega iz Dolenjske, Bele krajine ali Kočevsko-ribniškega območja.

V nekaterih vrtcih, vsaj v največjem novomeškem Pedenjpedu, morajo starši danes sporočiti, ali bodo otroka v sredo pripeljali v vrtčevsko varstvo. Sporočilo o stavki so na oglasnih deskah objavili včeraj, vzgojiteljice pa so staršem povedale, da bodo v vrtcu sprejeli otroke le v nujnih primerih.

Tako je bilo tudi 14. februarja, ne samo v tem vrtcu, pač pa tudi drugod. V enem izmed vrtcev, na primer, so zaposleni v njem jasno sporočili, da stavkajo in bo vrtec zaprt. Starši so sporočilo razumeli in otrok v vrtec niso pripeljali. Znašli so se po svoje, večinoma si je eden od staršev vzel dan dopusta, nekateri so bili primorani poiskati varuške in jih tudi plačati. Tam, kjer so otroci vseeno prišli v vrtec, pa niso izvajali nobenega programa. Podobno je bilo v šolah. V eni od večjih šol na Dolenjskem, na primer, je v šolo prišel le en otrok, pa še ta se je nato obrnil in odšel domov.

Učitelji in vzgojitelji ter drugo osebje so bili 20. februarja sicer na svojih delovnih mestih. Nekateri med njimi so se pozneje odpeljali na protestni shod v Ljubljano.

Splošna stavka v vzgoji in izobraževanju je zajela blizu 40.000 zaposlenih, okoli 20.000 med njimi se jih je udeležilo tudi protestnega shoda, ki ga je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) na dan stavke organiziral na Kongresnem trgu v Ljubljani.

V škodo zaposlenih se je ta shod delno sprevrgel tudi v političnega, saj so organizatorji na oder kot govorce povabili tudi člane vladajoče koalicije, ki so najbolj odgovorni za zatečeno stanje, zaradi katerega zaposleni v dejavnosti danes tudi stavkajo.

Kako bo v sredo?

Tudi po 14. februarju SVIZ z vlado ni dosegel nobenega dogovora. Zato v sindikatu zdaj napovedujejo, da bo nadaljevanje stavke potekalo razpršeno.

Po navedbah bo v sredo v protest vključenih več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol, tj. od osnovnih, do glasbenih, srednjih in višjih šol.

Stavkajoči zaposleni pa se tokrat ne bodo zbrali le na protestnem shodu v Ljubljani, temveč bodo območni odbori SVIZ na dan stavke – vsi ob 12. uri, pripravili protestne shode na skupno enajstih mestih po vsej Sloveniji. Napovedani shodi so: v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, na Ravnah, Ptuju, v Krškem in Kranju.

C. R.