Kandidatka za kmetijsko ministrico lagala o svoji izobrazbi?!

Kandidatka za kmetijsko ministrico iz vrst Gibanja Svobode Mateja Čalušić je, vsaj tako se zdi, javnosti lagala glede stopnje svoje izobrazbe. Še do četrtka je bilo namreč na spletnih straneh državnega zbora ob njeni predstavitvi zapisano, da ima univerzitetno diplomo na Biotehniški fakulteti univerze v Ljubljani, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome v sistemu Cobiss razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje in je torej njena izobrazba nižja.

 

Službe državnega zbora pod predstavitve poslancev, ki se uvrstijo v parlament, napišejo pač podatke, ki jim jih posredujejo poslanci sami. Glede na to so bili pod imenom Mateje Čalušić navedeni podatki, ki jih je posredovala sama. Možno bi sicer bilo, da bi pri vnosu podatkov prišlo do napake, a napačna izobrazba je bila pod predstavitvijo poslanke zapisana vsaj leto in pol, od konstituiranja državnega zbora naprej, in praktično nemogoče je, da poslanka tega ne bi opazila in na to opozorila službe državnega zbora. Tako pa je, vsaj tako se zdi, očitno zavestno molčala, da je njena izobrazba dejansko nižja, kot je javno navedena.

Podatek, da ima univerzitetno izobrazbo, je sicer včeraj izginil s spletne strani državnega zbora. Po novem je pravilno navedeno, da ima visokošolsko izobrazbo.

Še v četrtek je na spletni strani DZ pisalo, da ima Čalušićeva univerzitetno izobrazbo.

Slednje sicer ni prvič, da je bila poslanka predstavljena z univerzitetno izobrazbo. Že v javni objavi Državne volilne komisije (DVK) z dne 31. 3. 2022 se je volivcem na seznamu potrjenih kandidatov za volitve v državni zbor predstavljala kot “univerzitetna dipl. inž. agronomije”. Skoraj nemogoče je, da bi ji DVK sama pripisala višjo izobrazbo, še manj pa, da Čalušićeva tega ne bi opazila in zahtevala popravka.

Dokument DVK, v katerem je bila Čalušićeva predstavljena z univerzitetno izobrazbo.

Tudi sicer pa Čalušićeval nima nobenih resnih strokovnih izkušenj za mesto, ki naj bi ga zasedla. Iz njenega življepisa, objavljenega na spletni strani državnega zbora, izhaja, da je bila od leta 2015 do leta 2022 administratorka in vodja domačega lokala, od leta 2017 pa do 2022 pa še svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Omenjene svetovalce morajo imeti trgovine, ki prodajajo fitofarmacevtska sredstva, da kupcem svetujejo, katera sredstva kupiti.

A. V.