Kako bo v naslednjem tednu potekal pouk v osnovnih in srednjih šolah?

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

V četrtek, 17. september 2020, je bilo med zaposlenimi v vrtcih 31 takšnih, pri katerih je bil ugotovljen sum na okužbo, kar pomeni, da jim je bila odrejena karantena, v osnovni šoli je med zaposlenimi takšnih 133, v srednjih šolah pa 16.

Okuženih z virusom Covid-19 je bilo 9 zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in 7 v srednjih šolah.

Okuženih z virusom Covid-19 je bilo tudi 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev in en vrtčevski otrok.

Med vrtčevskimi otroci je bilo v četrtek v karanteni 31 otrok, v osnovni šoli 208 učenk in učencev ter 82 dijakinj in dijakov srednjih šol.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi ministrica dr. Simona Kustec, je ob razkritju teh podatkov zapisalo, da tudi po tretjem tednu šolskega leta 2020/2021 podatki kažejo, da se bo pouk odvijal po zelenem modelu B, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli. Trenutno ni razloga, da bi bilo drugače.

“V vrtcih in šolah moramo zagotoviti ukrepe, ki bodo omogočali, da vzgojno izobraževalni proces teče dalje in da preprečimo možnost širjenja virusa,” so še zapisali.

Od danes so sicer obvezne maske oz. zaščita obraznega dela v javnih prostorih, vendar pa tu veljajo nekatere izjeme, in sicer, uporaba mask ni obvezna za:

– vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki,

– učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje,

 učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje,

 osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Več o tem smo poročali tukaj  in tukaj 

C. R.