Kaj moramo vedeti ob prehodu meje na Hrvaško in nazaj?

Fotografija je simbolična.

Promet je povečan na večini mejnih prehodov s Hrvaško, pri izstopu in vstopu v Slovenijo. Čakalne dobe na mejnih prehodi so uro do dve. Tako pričakujejo vse do ponedeljka. Tako ni samo v Sloveniji, povečan promet je tudi na avstrijski stranki Karavank proti Sloveniji, kjer je več kilometrska kolona, predor občasno zapirajo.

Vse to samo pomeni, da je turistična sezona na višku, zaradi covida pa je ob prehajanju meje treba upoštevati tudi posamezne vstopne pogoje v posamezno državo.

Preverili smo, kakšna potrdila so trenutno potrebna za vstop v Republiko Hrvaško.

Potrebna je najava vstopa prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr

Od 1. julija 2021 za vstop v Hrvaško potrebujemo tako imenovano zeleno digitalno potrdilo. Če tega nimamo, potrebujemo eno od naslednjih potrdil:

  • potrdilo o negativnem testu PCR, ki ni starejši od 72 ur,
  • potrdilo o negativnem t. i. hitrem testu HAT, ki ni starejši od 48 ur,
  • potrdilo o pozitivnem testu na COVID, ki je starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni,
  • potrdilo o cepljenju s cepivom Janssen proizvajalca Johnson&Johnson pred najmanj 15 dnevi ali z obema odmerkoma cepiv ostalih proizvajalcev,
  • potrdilo o cepljenju s prvim odmerkom cepiva Moderne ali Pfizerja pred vsaj 22 in ne več kot 42 dnevi,
  • potrdilo o cepljenju s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca pred vsaj 22 in ne več kot 84 dnevi.

Natančne podatke o potovanju v sosednjo Hrvaško in po njej lahko preverite tukaj: O putovanju (koronavirus.hr)

Kaj pa vstop v Slovenijo?

Za vstop v Slovenijo potrebujemo dokaz o izpolnitvi pogoja PTC – prebolelost, cepljenje ali testiranje. Izjema so otroci, ki še niso dopolnili 15 let in prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom. Pri prehajanju meje je sicer še nekaj izjem, mi smo se osredotočili predvsem na prehod meje z namenom turističnih potovanj.

Več podatkov o tem lahko preverite tukaj: Prehajanje meja

Pomembno je namreč vedeti tudi, kako se bomo po dopustu vrnili v Slovenijo. Na družbenih omrežjih lahko zasledimo številne zapise, takšne in drugačne.

Dr. Anton Olaj, generalni direktor Policije, pa je zapisal: “Policisti imajo jasna navodila. Pri tem sistematično upoštevajo izjeme glede PCT. Več o izjemah preberite na spletni strani GOV.SI pod poglavjem Izjeme brez karantene in brez pogoja PCT – Prehajanje meja | GOV.SI

Mejni prehod Metlika, sobota, 24. julij 2021, ob 7.26 uri

Pri preverjanju podatkov o vstopu v Hrvaško smo si pomagali tudi z informacijami avtobusnega podjetja Mrgole: – Gremo na morje 

M. D.