Kako je na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu?

(vir: arhiv)

Največja kriza v zgodovini turizma se nadaljuje že drugo leto. Podatki Svetovne organizacije za turizem kažejo, da so bili v obdobju od januarja do maja mednarodni prihodi za 85 % nižji od mednarodnih prihodov v letu 2019. Glede na leto 2020 rezultati leta 2021 v svetovnem merilu predstavljajo 65-odstotni padec.

Kljub rahlemu porastu potovanj v maju pandemija covid-19 in uvajanje omejitev, ki jih prinaša, še vedno vpliva na okrevanje mednarodnih potovanj.

Na neenakomerno in šibko okrevanje mednarodnih potovanj hkrati vpliva tudi nestanovitnost in pomanjkanje jasnih informacij o zahtevah za vstop v države, navedbe svetovne organizacije povzema Slovenska turistična organizacija (STO).

Tudi v Svetovni turistični organizaciji (UNWTO) menijo, da so za ponovno vzpostavitev zaupanja v potovanja in ponovni zagon turizma ključnega pomena pospeševanje hitrosti cepljenja po vsem svetu, delo na učinkovitem usklajevanju in obveščanju o nenehno spreminjajočih se omejitvah potovanj in pospeševanje digitalnih orodij za lažjo mobilnost., kot je na primer EU digitalno covid potrdilo.

V STO so pripravili tudi poročilo o stanju na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu, ki je naslednje:

Italija: Obvezno dokazilo zelenega certifikata – pogoj PCT 

Na dan 22. julij je bilo v Italiji 4259 novih okužb s covid-19, delež pozitivnih glede na testirane je bil 2,0-odstoten (v Sloveniji okoli 5 odstotkov). V Italiji je polno cepljenih (z vsemi odmerki) 28.581.936 oseb, kar je 53,4 % prebivalstva, starejšega od 12 let.

Italijanska vlada sprejema nov vladni odlok, s katerim bo uvedla obvezno dokazilo zelenega certifikata (Green Pass), torej pogoj PCT, tudi za storitve na zaprtem, kot so restavracije, bari, za dogodke z večjim številom ljudi, v drugi fazi tudi za uporabo javnega prevoza.

54 % Italijanov se je odločilo za počitnice (predvsem v Italiji, 46 % pa se je iz različnih razlogov odpovedalo potovanju). Razlogi za odpovedi potovanj so tudi v poslabšanju finančnih razmer družin. Med tistimi, ki ostanejo doma, se je več kot 24 % odpovedala potovanju tudi ne glede na epidemijo, 17 % anketirancev (približno 10 milijonov Italijanov) pa ne bo šlo na počitnice, ker za to nimajo finančnih možnosti, medtem ko se jih je le 5 % odpovedalo potovanju, ker se še vedno bojijo potovati zaradi covid-19 in njegovih različic.

Nekaj ​​več kot 50 % Italijanov se uvršča v tisti del skupine dopustnikov, ki so se v veliki večini odločili za počitnice predvsem v Italiji (87 %). Po drugi strani pa se je 13 % odločilo za potovanje čez mejo: 11,1% jih načrtuje obiskati evropsko destinacijo, medtem ko se 2,1% odloči za prekomorsko destinacijo.

Najbolj priljubljena med ciljnimi destinacijami ostaja Italija, več kot polovica vseh anketirancev to poletje izbira domače kraje (74 %). Med prevoznimi sredstvi je na prvem mestu osebni avto (68 %) sledijo letalo (15 %) in vlak (12 %).

Trenutni pogoji za vstop v Italijo so dostopni tukaj 

Nemčija: Potrebna elektronska registracija potnikov

Tako kot po drugih državah tudi v Nemčiji narašča 7-dnevna incidenca okuženih, in sicer se sedaj giblje okoli številke 12 (v Sloveniji okoli 60). Najvišja incidenca je trenutno v deželi Severno Porenje Vestfalija, sledi Berlin, Bavarska in Posarje. Vir: RKI

Glede vstopa v Nemčijo je še vedno potrebna elektronska registracija potnikov, ki prihajajo iz držav, ki so na seznamu rizičnih območij in napotitev v karanteno, z izjemo tistih, ki priložijo dokazilo o prebolelosti, dokazilo o cepljenju ali negativen PCR test oz. negativen antigenski test.

V Nemčiji še vedno razlikujejo 3 območja: države rizičnega in visokorizičnega seznama ter območja virusne različice (Virusvariantengebiet).

Slovenija se trenutno ne nahaja na nobeni listi, več dni namreč mora biti 7-dnevna incidence več kot 50. Vse več pobud pa je, predvsem iz turistične branže, da se spremeni merilo za uvrstitev držav na rizično območje. Pobuda in ideja je, da ni več merilo le 7-dnevna incidenca v državi, od koder prihajajo ali se vračajo posamezniki, ampak bolj pomemben naj bi bil podatek o zasedenosti bolniških intenzivnih postelj v posameznih zveznih deželah.

Še vedno velja izjema za potnike, ki prihajajo z letalom iz katerekoli države. Ti morajo predložiti negativni test, potrditev o cepljenju ali prebolelosti.

Več podatkov je dostopnih tukaj: Veljavni ukrepi v Nemčiji 

Avstrija: Poostrili bodo pogoje za vstop v državo

Kljub temu, da številke novih okužb v Avstriji rastejo, so se v četrtek pričela nova sproščanja ukrepov. Zaostrene ukrepe, ki jih je še prejšnji teden napovedoval zdravstveni minister, vlada ni povsem upoštevala in bodo tako v nočne klube spuščali tudi osebe z negativnim PCR testom in ne le cepljene, kot je bila želja ministra.

Poostril se bo pa vstop v državo, saj bo Avstrija od sedaj zahtevala obvezen PCR test za tiste, ki vstopajo v državo iz rizičnih območji. Ta seznam bodo posodobili in postavili strožje kriterije za določitev rizičnih držav oziroma regij, saj je agencija za zdravje in prehransko varnost AGES  poročala o povečanem vnosu novih okužb iz naslova turističnih potovanj. Konkretno to pomeni, da je bilo dobrih 31 odstotkov novi okužb v tednu od 5.-11. julija povezanih s potovanji.

Od četrtka naprej maske niso več obvezne v večini trgovskih lokalov in v drugih javnih objektih, izjema so lekarne, zdravstvene ustanove, mestni promet in živilske trgovine. Mesto Dunaj kljub sprostitvam v drugih zveznih deželah obvezno nošenje mask v vseh javnih prostorih ohranja.

Za gostinske obrate, prostočasne dejavnosti in dogodke ostaja še naprej pravilo PCT, le za muzeje in knjižnice to ni več potrebno. Tudi obvezna registracija ostaja.

Od 15. avgusta pa le ena doza cepiva ne bo več zadostovala kot vstop v lokale, hotele in na dogodke. Štela bo le popolna pecepljenost z dvema odmerkoma cepiva.

Trenutni predpisi za vstop v Avstrijo so dostopni tukaj: bmeia.gv.at

Viri: Predstavništva STO v Italiji, Nemčiji in Avstriji

M. D.