Jereb: “Najmlajši bolnik na intenzivnem oddelku star 42 let in nima drugih bolezni”

(vir: UKC Ljubljana)

Ogromno ljudi zmanjšuje nevarnost virusa, v Sloveniji pa okrog 5 odstotkov ljudi, nasprotnikov spoštovanja ukrepov, izničuje ravnanje 95 odstotkov tistih, ki te upoštevajo. Zdravnik Igor Muževič navaja, da tisti, ki zmanjšujejo pomen virusa, povsem spregledajo poanto njegove resnične nevarnosti.

Dodaja, da ni (toliko) problem neposredna smrtonosnost virusa, kot dejstvo, da 10 odstotkov zbolelih potrebuje bolnišnično zdravljenje, 2 odstotka pa potrebuje intenzivno terapijo.

V torek je bilo v Sloveniji potrjenih 707 okužb, kar pomeni, da bo čez nekaj dni potrebno 10 odstotkov včeraj pozitivnih oseb, to je 70 oseb, sprejeti na navadne bolniške postelje, od teh pa 15 na intenzivne oddelke.

Včeraj je bilo v intenzivni negi skupno 35 obolelih. Najmlajši je star 42 let in nima drugih bolezni. Na vse to je včeraj opozoril tudi vodja intenzivnega oddelka infekcijske klinike dr. Matjaž Jereb.

Muževič pa je zapisal, da se gripa tu lahko samo skrije. In že gripa, za katero se nikoli ne organizira pomembnih preventivnih ukrepov, vsako leto pripelje naš zdravstveni sistem povsem do roba.

Opozoril je, da je korona paralizator zdravstvenih sistemov. In paraliza zdravstvenega sistema je tista, ki ubija ljudi. Zato so ukrepi in odgovorno vedenje nuja. Če smo pozabili Bergamo (Italija), lahko pogledamo Nizozemsko, je spomnil, kjer hitro širjenje novega koronavirusa že ogroža javno zdravstvo. Ponekod že zapirajo nujno pomoč, postelje so zasedene, tudi na Nizozemskem imajo na voljo premalo zdravstvenega osebja. Ob naraščanju števila okužb pričakujejo, da bodo do novembra morali v najboljšem primeru odpovedati 40 odstotkov običajne oskrbe, govorijo celo o 70 odstotkih in več.

V Sloveniji se je število okužb v zadnjih dveh dneh skoraj podvojilo. Vodja intenzivnega oddelka infekcijske klinike dr. Matjaž Jereb je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril, da postaja kritično število postelj, še bolj pa število primerno usposobljenih zdravstvenih delavcev.

Poudaril je, da bodo zdravstveni delavci opravili svoje delo po vesti in po svojih najboljših sposobnostih, a sami v tem boju ne morejo biti uspešni. Uspešna je lahko samo družba kot celota. Posameznik lahko zdravstveni stroki največ pomaga s tem, da spoštuje preventivne ukrepe, po možnosti ostaja doma in se čim manj giblje v javnosti. “Nihče ni varen pred covidom-19,” je opozoril dr. Jereb.

M. D.