Za sedem regij bodo veljali strožji ukrepi, med njimi je tudi Jugovzhodna Slovenija

Janez Janša, predsednik vlade (vir: Kabinet predsednika Vlade RS)

“Vlada je obravnavala aktualno situacijo v zvezi s širjenjem virusa in ocenila položaj. Trenutno smo med oranžno in rdečo fazo. Sprejemamo ukrepe, za katere računamo, da če jih bomo upoštevali, lahko zajezijo nadaljnje širjenje okužb.”

To je po seji vlade okoli 21. ure povedal vladni predsednik Janez Janša. Nekateri ukrepi bodo veljali za celotno Slovenijo, nekateri pa samo za del, to je za 7 statističnih regij, med katerimi je tudi Jugovzhodna Slovenija. V teh regijah je število okužb najvišje.

Janša je uvodoma povedal: “Opažamo, da se je velika večina ljudi držala priporočil in ukrepov. Hvala vam. A to ne zadostuje. Ukrepe moramo zdaj zaostrovati. Pripravljeni so tudi ukrepi za rdečo fazo in za razglasitev epidemije. Temu bi se radi izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno.”

Za rdeče regije, teh je 7, bo že v petek začela veljati:

  • začasna prepoved vseh zbiranj in prireditev nad 10 oseb,
  • omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti in določenih športnih aktivnosti,
  • omejitev gibanja med regijami,
  • obvezno nošenje zaščitnih mask povsod – tudi na prostem, razen za predpisane izjeme.

Veljale bodo nekatere izjeme, kot so tudi spomladi, med temi je tudi prehod zaradi služb.

Rdeče regije, za katere bodo veljali strožji ukrepi, so: Osrednjeslovenska, Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in JV Slovenija (Dolenjska, Bela krajina in Kočevsko-ribniško območje).

Janez Janša je še povedal:

– Ukrepi, ki so bili sprejeti danes, bodo jutri objavljeni v Uradnem listu, in bodo v veliki večini začeli veljati v petek, nekateri v ponedeljek.

Ukrepi, ki veljajo za celo Slovenijo:

  • aktivacija dodatnih rezerv v zdravstvenem sistemu;
  • omejitev neposrednega dela v šolah – s ponedeljkom bo pouk od 5. razreda dalje potekal na daljavo, enako na srednjih šolah. Za fakultete je že danes priporočeno delo na daljavo.

– V tednu krompirjevih počitnic bodo presodili, ali je treba te ukrepe podaljšati ali jih bodo lahko sprostili ali jih bodo morali celo poostriti.

– Veljavnost turističnih bonov bodo podaljšali v prihodnje leto. Zato naj se tisti, ki bonov niso porabili do zdaj, ne bojijo, da te možnosti ne bodo imeli v naslednjem letu.

Predsednik vlade je še pozval: “Pozivam tudi vse, ki še niste naložili aplikacije #OstaniZdrav, ki opozarja na rizične stike, da to naredite. Ukrepom bi se z njeno množično uporabo lahko izognili. Ker si je še ni naložilo dovolj ljudi, ne daje zadostnih učinkov.”

Župane občin, ki sicer niso iz rdečih regij, po številkah pa bi bile njihove občine rdeče, je pozval, da za občinske objekte in prostore sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo v rdečih regijah.

Predsednik vlade je še spomnil, da finančne blazine, kot je bila na voljo spomladi, ni na razpolago. Zato je toliko bolj pomembno odgovorno ravnanje. V naslednjih 10 do 14 dneh bomo pokazali, ali znamo ponovno stopiti skupaj.

Zakaj je Jugovzhodna Slovenija na rdečem seznamu?

Po podatkih portala Covid-19 Sledilnik (tukaj) je bilo v zadnjih 14 dneh je na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevsko-ribniškem skupno potrjenih 294 okužb, od tega večina v zadnjih 7 dneh, tj. 215. V regiji živi nekaj več kot 145.000 prebivalcev. Število okužb je hitro naraščalo.

Vlada bo ob pomoči strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje o ukrepih predvidoma ponovno odločala čez 14 dni. Če se bo število okužb ustavilo, bo lahko drugače. Do takrat pa je treba upoštevati navodila.

Več podrobnosti bo znanih jutri, ko bodo predstavniki 4 ministrstev na novinarski konferenci ukrepe še podrobneje predstavili.

C. R.